Units and Measurement

1. The unit used internationally for measuring the volume of crude oil is Barrel. A Barrel of Crude oil is equal to:
a) 42 US Gallon
b) 159 Litres
c) Both (a) and (b)
d) None of the Above

2. A Knot, We find frequent mention in newspapers recent days, is:
a) a unt of speed used in maritime and air navigation
b) Equal to 1 nautical mile per hour
c) A non-S.I unit that is equal to 1.852km per hour
b) All of the above

3. The Karat is a unit of purity for gold alloys. A 22 karat gold piece contains how much percentage of pure gold?
a) 75.00 %
b) 91.66 %
c) 95.83 %
d) 99.99 %

4. Which of the following is not a fundamental unit?
a) Radian
b) Ampere
c) Candela
d) Second

5. What is the S.I unit of Capacitance?
a) Farad
b) Henry
c) Lumen
c) Ohm

6. The unit “Dioptre” is used for the measurement of:
a) Refractive Index of Medium
b) Critical Angle
c) The Power of Lens
d) All of these

7. Mean Distance of the Earth from the Sun is termed as:
a) Astronomical Unit
b) Light Year
c) Parallactic Second
d) Parsec

8. Unit of Intensity of illumination is:
a) Lumen
b) Candela
c) Lux
d) Photon

9. Which one of the following is not a unit of time?
a) Lunar month
b) Leap Year
c) Parallactic Second
d) Solar day

10. Maxwell is a unit used to measure the:
a) Magnetic Flux
b) Permeability
c) Intensity of magnetization
d) Magnetic Susceptibility


Answer:
1. C
2. D
3. B
4. A
5. A
6. C
7. A
8. C
9. C
10. A

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment