Union Legislature

Q1. Who is responsible to demarcate electoral constituencies in each state and allocate seats in the Lok Sabha to different states?
a) National Sample Survey Organization
b) Election Commission
c) States Reorganization Commission
d) Delimitation Commission

Q2. With reference to Parliamentary procedures, which one of the following is not correctly matched?
a) Cut Motion: reduce any Demands for Grants
b) Guillotine: Bring the debate to an end
c) Division: Mode of arriving at adecision
d) Point-of-order: Put an end to the business of the day

Q3. How much is the Quorum of a House of Parliament?
a) 1/10 of the members of the House excluding Presiding Officers
b) 1/10 of the members of the House including Presiding Officers
c) 1/12 of the members of the House excluding Presiding Officers
d) 1/12 of the members of the House including Presiding Officers

Q4. For which one of the following provisions, Rajya Sabha has exclusive jurisdiction?
a) Approving proclamation of emergency
b) The creation and abolition of states
c) The election of chairman of the Rajya Sabha
d) Authorizing the Parliament to legislate on subjects in the state list

Q5. Who supervises the Lok Sabha Secretariat?
a) Speaker of the Lok Sabha
b) Cabinet Secretary
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Parliamentary Affairs

Q6. With reference to powers of the Parliament, in which case the status of the Lok Sabha and Rajya Sabha is not equal?
a) Passing of resolution for the discontinuance of the national emergency
b) Impeachment of President
c) Passage of the Constitutional amendment bills
d) Approval of the Ordinances

Q7. With references to numbers of member of the different Committees, which one of the following is not matched correctly?
a) Public Accounts Committee: 22
b) Estimate Committee: 30
c) Committee on Public Undertakings: 31
d) None of these

Q8. Which of the following is not correct about the Public Accounts Committee?
a) The First Public Accounts Committee was set up in 1921
b) The first committee was set up under the Government of India Act 1919
c) Presently it has 12 members from the Rajya Sabha
d) The Chairman of the Committee is appointed by the Speaker from amongst its members

Q9. With reference to Noconfidence motion, which one of the following statements is not correct? (UPSC-2004)
a) In Lok Sabha, a no-confidence motion has to set out the grounds on which it is based.
b) In the case of no-confidence motion in Lok Sabha, no conditions of admissibility have been laid down in rules
c) A motion of no-confidence once admitted, has to be taken up within ten days of the leave granted
d) Rajya Sabha is not empowered to entertain a motion of noconfidence

Q10. With reference to Joint sitting of the Parliament which o the following statements is/are correct?
1. The Joint sitting of the two Houses of the Parliament in India is sanctioned under Art- 108 of the constitution
2. The First Joint sitting of the Parliament was held in the Year 1961
3. The Second Joint sitting of the Parliament was held to pass the Dowry Abolition Bill
Codes:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) All of these


Answers:
1. d
2. d
3. b
4. d
5. a
6. a
7. c
8. c
9. a
10.a

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment