Union Judiciary

Q1. The original Constitution of India fixed how many Judges for the Supreme Court?
a) 8
b) 10
c) 13
d) 17

Q2. Who appoints the Judges of the Supreme Court?
a) National Judicial Appointment Commission
b) Supreme Court Collegium
c) The President of India
d) Prime Minister of India

Q3. A removal motion for removal of a Judge of Supreme Court required signature of how many members, to be introduced in the Lok Sabha, according to the Judges Enquiry Act of 1968?
a) 45
b) 50
c) 100
d) 145

Q4. The references made by the President of India under Article- 143 are decided by a Bench of the Supreme Court consisting of atleat how many Judges of Supreme Court?
a) 3
b) 5
c) 7
d) 11

Q5. With reference to the Independence of Supreme Court, Which of the following statements is/are correct?
1. The retired Judges of the Supreme Court are prohibited from pleading within the territory of India
2. The Parliament is authorised to curtail and extend the jurisdiction and power of the Supreme Court of India.
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q6. In which of the following cases of Presidential references, the Supreme Court must tender its opinion to the President?
1. On any questions of law or fact of public importance which has arisen or which is likely to arise
2. On any dispute arising out of any per-constitutional treaty, agreement, covenant, engagement, sanad or other similar instruments.
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q7. Which categories of advocates of the Supreme Court of India are not entitled to appear without a Junior in any Court or Tribunal in
India?
a) Senior Advocated
b) Advocates-on-Record
c) Both a and b
d) None of the above

Q8. Which one of the following is not a qualification for the appointment of a person as a judge of a High Court in India?
a) He should have hold a judicial office in the territory of India for a period of 10 years
b) He should have been an advocate of a High Court or (High Courts in succession) for 10 years
c) He should be a distinguished jurist in the opinion of the President
d) None of these

Q9. In which year the Institution of “High Courts” originated in India?
a) 1856
b) 1866
c) 1948
d) 1950

Q10. A judge of a High Court can resign from his/her office by writing to:
a) Chief Justice of Concerned High Court
b) Chief Justice of India
c) President of India
d) Governor of concerned State


Answers:
1. a
2. d
3. c
4. b
5. a
6. b
7. a
8. c
9. b
10. c

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment