Tribal and Peasants Movements

Q1. Who was the founder of Farazi movement?
a) Haji Shariatullah
b) Dadu Miyan
c) Saiyid Ahmad
d) None of these

Q2. Which of the following statements is/are correct with regard to Ramosi Revolt?
1. Ramosi revolt was led by Chittur Singh
2. Ramosi revolt was continued for three years
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q3. Which revolt was led by Narasimha Reddi of Kurnool?
a) Vishakhapatnam Uprising
b) Poligar Uprising
c) Godkari revolt
d) Waghera rebellion

Q4. In which of the following places the Wahabi Movement spreaded?
a) Kabul
b) Patna
c) Bengal
d) All of these

Q5. Chennamma was the leader of the revolt at:
a) Kolhapur
b) Travancore
c) Kurnool
d) Kittur

Q6. Khonds under Chakra Bisoi led a revolt in which of the following places?
a) Ghumsur
b) Kendujhar
c) Ganjam
d) Singhbhum

Q7. Gomdhar Kanwar was the leader of which revolt?
a) Bastar revolt
b) Bhill revolt
c) Ahom revolt
d) Rampa revolt

Q8. The rebellion of the Singhphos in Asam in 1843 was led by:
a) Gamdhar Kanwar
b) Nirang Phidu
c) Tana Bhagat
d) None of these

Q9. With reference to tribal revolts and their places, which one of the following is not correctly matched?
a) Kol Uprising: Chhotanagpur
b) Munda Uprising: Singhbhum
c) Santhal Rebellion: Rajmahal Hills
d) Khonda Dora Campaign: Ghumsur

Q10. With reference to Peasant movement and their leaders, which one of the following is not correctly matched?
a) Pagal Panthis: Karam Shah
b) Moplah Uprising: Tipu
c) Ramsoi Uprising: Wasuodep Balwant Phadke
d) Indigo revolt: Bishnu Biswas


Answers
1. a
2. c
3. b
4. d
5. d
6. a
7. c
8. b
9. d
10. b

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment