The President of India

Q1. If the President wants to resign from office, he may do so by writing to the:
a) Vice-President
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Speaker of Lok Sabha

President of India

Q2. In which of the following situation does the President of India act in his own discretion?
1. In appointing the Prime Minister
2. In returning a proposal to the Council of Ministers for reconsideration
Codes:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q3. The President can be removed by the way of impeachment which can be made only by the:
a) Supreme Court
b) Rajya Sabha
c) members of Lok Sabha and Rajya Sabha
d) can not be impeached

Q4. In the election of the President, each member of the electoral college has:
a) On evote
b) As many votes as there are candidates
c) One vote with value attached to it
d) One vote with value attached to it and he can give as many preference as there are candidates

Q5. which of the following appointments is not made by the President of India?
a) Speaker of the Lok Sabha
b) Chief Justice of India
c) Chief of the Air Force
d) Chief of the Army

Q6. Minimum age required to contest for Presidentship is:
a) 30 years
b) 35 years
c) 23 years
d) 21 years

Q7. In case a President dies while in office, the Vice-President can act as President for a minimum period of:
a) 2 years
b) 1 years
c) 3 months
d) 6 months

Q8. The President takes an oath before assuming office in the Presence of the Chief Justice of India. If the Chief Justice is not available, he takes the oath in the presence of:
a) the Vice-President
b) The Senior most judge of the Supreme Court
c) The Attorney General
d) Election Commissoner

Q9. Which of the following matters requires the previous sanction of the President for introducing legislation on it?
a) A money bill
b) A bill affecting taxation in which States are interested
c) States bills imposing restrictions upon the freedom of trades
d) All of the above

Q10. An ordinance promulgated by the President:
a) Has an indefinite life
b) is workable only if the Lok Sabha is dissolved
c) must be laid before Parliament when it reassembles
d) is a parallel power of legislation available to the President even when Parliament is in session

Answers:
1. A
2. B
3. C
4. D
5. A
6. B
7. D
8. B
9. D
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment