The Making of Indian Constitution

Q1. The Constituent Assembly which framed the Constitution of India was set up in:
a) 1945
b) 1946
c) 1947
d) 1949

Q2. Who was the President of the Constituent Assembly?
a) Rajendra Prasad
b) Tej Bahadur Sapru
c) C. Rajagopalachari
d) BR Ambedkar

Q3. The Cabinet Mission to India was headed by:
a) Stafford Cripps
b) AV Alexander
c) Lord Pethik Lawrence
d) None of the above

Q4. Who was the Constitutional advisor to the Constituent Assembly of India
a) Dr BN Rau
b) Dr BR Ambedkar
c) KM Munsi
d) MC Setalvad

Q5. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at:
a) Kanpur
b) Bombay
c) Lucknow
d) Lohore

Q6. The constitution of India was prepared under the plan of:
a) Cabinet Mission plan of 1946
b) Indian Independence Act of 1947
c) Resolution of the Provisional Government
d) Resolution of the Indian National Congress

Q7. The idea of the Constitution for India was first proposed by:
a) Mahatma Gandhi
b) Dr BR Ambedkar
c) Jawaharlal Nehru
d) MN Roy

Q8. The members of the Constituent Assembly were:
a) Elected by Provincial Assemblies
b) Elected directly by the people
c) Nominated by the Government
d) All of the abobe

Q9. Which of the following made the Indian Legislature bicameral?
a) Indian Council Act, 1909
b) Government of India Act, 1919
c) Government of India Act, 1935
d) Indian Independence Act, 1947

Q10. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly?
a) Sardar Vallabhabhai Patel
b) Acharya JB Kripalini
c) Jayaprakash Narayan
d) KM Munsi


Answer
1. B
2. A
3. C
4. A
5. C
6. A
7. D
8. A
9. B
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment