Temples of Ancient India and their Architecture

Q1. The Large Shiva temple at Thanjavur was built by:
a) Rajendra Chola I
b) Rajaraja Chola I
c) Chandellas
d) Rashtrakutas

Q2. The Vimana style in temple architecture came into vogue during the reign of:
a) Mauryas
b) Guptas
c) Rashtrakutas
d) Cholas

Q3. An example of the Nagara style of temple architecture has been found at:
a) Kailashnath temple at Kanchipuram
b) Lingaraj temple at Bhubaneswar
c) Brihadeshwara temple at Thanjavur
d) Kandariya Mahadeva Temple at Khajuraho

Q4. The new element of “Gopuram” was encouraged in temples of South India by:
a) Cholas
b) Pallavas
c) Pandyas
d) Chalukyas

Q5. The Kailashnath temple at Ellora was excavated at the instance of:
a) Krishna I
b) Krishna II
c) Krishna III
d) Amoghavarsha

Q6. The temple also known as Black Pagoda is:
a) Sun Temple at Konark
b) Lingaraj temple at Bhubaneswar
c) Jaganntha temple at Puri
d) None of the above

Q7. Temple at all the following places are well known for their erotic sculpture, except:
a) Konark
b) Khajuraho
c) Madurai
d) None of the above

Q8. Who built the famous Dilwara temple at Mount Abu in the 13th century?
a) Mahendra Pala
b) Devapala
c) Rajyapala
d) Tejapala

Q9. The originators of the Dravidian style of architecture and sculpture in South India were:
a) Cholas
b) Hoyasalas
c) Pallavas
d) Pandyas

Q10. Palavvas kings are remembered as the makers of the rock-cut temples at:
a) Rameswaram
b) Thanjavur
c) Khajuraho
d) Mahabalipuram


Answers:
1. b
2. d
3. C
4. a
5. a
6. a
7. d
8. d
9. a
10. d

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment