Sources of Indian History

Q1. Who authored the work “Periplus of the Erythrean Sea”?
a) Arrian
b) Strabo
c) Justin
d) None of the above

Q2. Who authored the work “Humayun Nama”?
a) Gulbadan Begum
b) Nizamuddin Auliya
c) Yahya-bin-Ahmad
d) Humayun

Q3. Who of the following visiters did not visit India during the Medieval Period?
a) Abdur Razzaq
b) Marco Polo
c) Althanasius Nikitin
d) Deimachos

Q4. The Rajatarangini of Kalhana, was written in:
a) 6th Century BC
b) 9th Century AD
c) 6th Century AD
d) 12th Century AD

Q5. Gwalior Prasasti was attributed to:
a) Samudragupta
b) Pulakesin-II
c) Devapala
d) Rudradamana

Q6. Amir Khusrau’s Khazainul-Futah gives information about the reign of:
a) Ghiyasuddin Tughlaq
b) Ala-ud-din Khalji
c) Qutubuddin Mubarak Shah
d) Jalal-ud-Din Khalji

Q7. Ancient literature refers to a five fold division of India. The term Aparanta or Pratichya refers to:
a) Mid-Indo-Gangetic plai
b) North India
c) North-Western India
d) Western India

Q8. Which of the following has proved the best source of Information for depicting India’s ancient history?
a) Religious literature
b) Works of foreign travellors
c) Inscriptions
d) Monuments

Q9. The third Tamil Sangam was held at:
a) Tanjore
b) Madurai
c) Kanjeevaram
d) Mahabalipuram

Q10. Which of the following Brahmana texts belongs to Atharvaveda?
a) Shatpatha
b) Aieriya
c) Gopatha
d) Panchavinsh


Answers
1. D
2. A
3. D
4. D
5. C
6. B
7. D
8. C
9. B
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment