Sound

1. With reference to the speed of Sound, which of the following statements is not correct?
a) The pitch and loudness of the sounds have no effect on their speed
b) The presence of water vapour in the air slightly decreases the speed of sound
c) Sound travels faster through warm air than through cold air
d) None of the above

2. Which of the following is incorrect regarding the use of ultrasonic sound wave?
a) Detection of flows in the interiors of solid
b) Destroying micro-organisms
c) Mapping underground structures for minerals deposits
d) None of the above

3. What is the minimum distance of the reflecting surface from the source of sound to hear an echo?
a) 9 metres
b) 13 metres
c) 17 metres
d) 23 metres

4. The relative loudness of sound is measured in decibels(db). What is the noise level of ordinary conversation?
a) 20 db
b) 65 db
c) 70 db
d) 95 db

5. The pitch of the sound is measured with the help of its:
a) Frequency
b) Intensity
c) Loudness
d) Speed

6. Which of the following Scientific Instruments is used to record sound inside water?
a) Hydrophone
b) Hyrophone
c) Hydrometer
d) Hyrometer

7. The Doppler effect in sound is produced when the source and the observer are in a state of:
a) Movement
b) Relative motion
c) Stationary
d) Resonance

8. Which one of the following is not an application of infrasonic sounds?
a) Detection of atmospheric nuclear tests
b) Detection of outer Space explosions
c) Detection of avalanches and earthquakes
d) None of these

9. With the change in air temperature which one of the following properties of sound also changed?
a) Wave length
b) Amplitude
c) Frequency
d) Intensity

10. At which of the following climatic condition, the speed of the sound will be highest?
a) dry air at 0 degree C
b) Humid air at 0 degree C
c) Dry air at 30 degree C
d) Humid air at 30 degree C


Answer:
1. B
2. D
3. C
4. B
5. A
6. A
7. B
8. D
9. A
10. D

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment