Soils of India

Q1. With reference to Alluvial soils, which of the following statements is/are correct?
1. Alluvial soils covers 30% of the total area of India
2. Alluvial soils are generally rich in phophorous but poor in potash
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) neither 1 nor 2

Q2. In which kind of soil, there occurs a kind of “self plaughing”?
a) Alluvial soils
b) Black soils
c) Red soils
d) Arid soils

Q3. Which soil develops on crstalline igneous rocks in areas of low rainfall in the eastern and southers parts of the Deccan plateau?
a) Red and yellow soils
b) Laterite soils
c) Arid Soils
d) Saline soils

Q4. What causes the lower horizons of the Arid soils are occupied by “Kankar” layer?
a) Increasing Calcium concentration downwards
b) Decreasing Calcium content downwards
c) Increasing Phosphate content downwards
d) Decreasing Phosphate downwards

Q5. With reference to Laterite soil, which of the following statements is/are correct?
1. Laterite soils are the result of intense leaching due to tropical rains
2. Laterite soils are rich in iron oxide and alluminium
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q6. Which among the following places we do not found Peaty soils?
a) North Bihar
b) South Uttarakhand
c) Coastal West Bengal
d) North Odisha

Q7. Saline soils are Infertile and do not support any vegetation growth because it contains larger proportion of:
a) N, Ca, Mg
b) Na, K, Mg
c) Ca, K, Mg
d) N, Ca, K

Q8. With reference to soil and their colours, which on eof the following pairs is not correctly matched?
a) Alluvial soils-Light Grey to Ash Grey
b) Arid Soils- Red to Brown
c) Peaty Soils- Deep Grey
d) Laterite soils- Red

Q9. With reference to soil and their chemical composition, which one of the following is not correctly matched?
a) Peaty soils- rich in humus and organic content
b) Arid Soils- Nitrogen is sufficient and Phosphate is normal
c) Laterite soils- Poor in nitrogen and calcium
d) Red and Yellow soils- Poor in nitrogen and humus

Q10. Which soil is also known as Regur soils?
a) Alluvial soils
b) Black soils
c) Red and Yellow soils
d) Arid soils


Answers:
1. d
2. b
3. a
4. a
5. c
6. d
7. b
8. c
9. b
10. b

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment