Rise of Extremists and Swadeshi Movement

Bal Gangadhar Tilak

Q1. Which one of the following was not a cause of the rise of Extremism?
a) Policies of the Lord Curzon
b) Partition of the Bengal in 1905
c) Indian Universities Act of 1904
d) None of the above

Q2. Which of the following leader described the 1897 congress session as a “three day tamasa”?
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Aswini Kumar Dutta
c) Aurobindo Ghosh
d) Bipin Chandra Dutta

Q3. Who was called “Father of Indian Unrest” by Valentine Chirol?
a) Gangadhar Tilak
b) Bipin Chandra Pal
c) Aurobindo Ghosh
d) Lal Lajpat Rai

Q4. Who called for “Arandhan” on the day of Partition of Bengal was effected?
a) Aswini Kumar Dutta
b) Rabindranath Tagore
c) Ramendrasunder Trivedi
d) Aurobindo Ghosh

Q5. With reference to the newspaper played significant role in the partition of Bengal movement, which of the following is not correctly matched?
a) Sanjeevani: K.K. Mitra
b) Bengali: S.N Banerjee
c) Amrit Bazar Patrika: Motilal Ghosh
d) Bahrat Mata: Bipin Chandra Pal

Q6. With reference to “Swadeshi” and “Swaraj”, which of the following statement is correct?
1. INC took the swadeshi call first at the Baneras session, in 1905 presided over by The Dadabhai Naorohi
2. In 1906 Calcutta session of INC under the President-ship of G.K. Ghokhale “Swaraj ” was adopted the goal of Indian People
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Bothe 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q7. In which annual session, the INC split into two fraction , the moderates and the extremists in 1907?
a) Surat
b) Baneras
c) Lucknow
d) Calcutta

Q8. With reference to methods adopted by the extremists, which of the following is not correct?
a) Boycott of courts, schools and Government service
b) Launching national education schemes as an alternative to western education and building the national spirit
c) Burning down shops and Godowns storing foreign cloth
d) Promoting the use of Swadeshi

Q9. The Indian Muslims, in general were, not attracted to the extremist movements because of the: (UPSC- 1998)
a) Influence of The Sir Sayyid Ahmed Khan
b) Anti-Muslim attitide of the extremists
c) Indifference shown to Muslims aspirations
d) Extremists policy of harping on Hindu past

Q10. In the context of the Indian freedom struggle 16th October is well known for which one of the following reasons? (UPSC-2009)
a) The formal proclamation of Swadeshi movement was made in Calcutta town hall
b) Partition of Bengal took effect
c) G.K. Gokhale declared that the goal of INC was Swaraj
d) Tilak started Swadeshi movement in Poona


Answer:
1.d
2. b
3. a
4. c
5. d
6. d
7. a
8. c
9. d
10.b

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment