Pre-Historic Period

Pre-Historic Paintings

Q1. Which of the following Pre-historic site is famous for Pre-historic paintings?
a) Bagh
b) Bhimbetka
c) Ajanta
d) Amaravati

Q2. The Megaliths of South India are mainly associated with:
a) Mesolithic culture
b) Neolithic Culture
c) Chalcolithic Culture
d) Iron Age

Q3. Which of the following is not associated with the feature of Neolithic culture?
a) Cultivation of Plants
b) Domestication of Animals
c) Use of Iron for agriculture
d) Sedentary farming

Q4. Eran is a chalcolithic site belonging to:
a) Jorwe cultute
b) Malwa culture
c) Ahar Culture
d) Kayatha culture

Q5. The goddess of vegetative fertility, worshipped during the chalcolithic period of Jorwe culture, was:
a) Sakapurni
b) Satakarani
c) Sambhuti
d) Sakambhari

Q6. Doojali Hudizg is an important Neolithic site in:
a) Tripura
b) Manipur
c) Nagaland
d) Assam

Q7. With reference to Position of Women in Palaeolithic soceity, which of the following statement is correct?
a) Treated as of equal importance
b) Men are higher status than women
c) Women are higher status than men
d) None of the above

Q8. The father of Indian Pre-history is:
a) Le Mesurier
b) Miles Burkit
c) Subba Rao
d) Robert Bruce Foote

Q9. Who among the following cultures were the first to paint their pottery?
a) Mesolithic
b) Chalcolithic
c) Neolithic
d) Iron Age

Q10. The Copper hoards are associated with the:
a) Lustrous Red Ware
b) Ochre-coloured Ware
c) Black and Red Ware
d) Painted Grey Ware


1. C
2. D
3. c
4. b
5. D
6. D
7. A
8. D
9. B
10.B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment