Keoladeo National Park

Q1. Which of the following in India is enlisted in the “Montreaux Record”?
a) Keoladeo National Park
b) Chilika Lake
c) Ashtamudi Wetland
d) Hokera Wetland

Answer: (a) Keoladeo National Park

Explanation: Keoladeo National Park, Rajasthan and Loktak Lake, Manipur are enlisted in the Montreux record from India. The Chilka lake has been removed from the Montreaux Record of Ramsar sites.



Q2. Which among the following is the most abundant Green-House-Gas (GHG) in the earth’s atmosphere?
a) Carbon Dioxide
b) Water Vapour
c) Sulphur Dioxide
d) Tropospheric Ozone

Answer: (b) Water Vapour

Q3. Which one of the following is a useful biological indicator of Sulphur dioxide pollution?
a) Bryophytes
b) Algal Blooms
c) Pseudomonas
d) Lichens

Answer: (d) Lichens

Explanation: Lichens are injured by sulfur dioxide (SO2).Lichens have also shown sensitivity to some other pollutants, such as heavy metals and ozone, but for the most part lichen damage can be attributed to SO2.

Q4. The use of microorganism metabolism to remove pollutants such as oil spills in water bodies is known as:
a) Biomagnification
b) Bioremediation
c) Biomethanation
c) Bioreduction

Answer: (b) Bioremediation

Explanation: The use of microorganisms, fungi or bacteria, to decompose pollutants into simpler compounds is called bioremediation. The process of microbes breaking different substances down into water, carbon dioxide, and other compounds is called degradation. The prime goal of bioremediation is to create an optimal environment for the microbes to degrade pollutants. There are two types of bioremediation. The first type, bioaugmentation, is seeding the water which means adding the microbes to the area. The second is biostimulation, which is adding fertilizer and nutrients to water to increase the current microbes’ degrading capabilities.

Q5. Which among the following is the unit of measurement of the “Ecological Footprint”?
a) Global Hectare
b) Gallon Per Capita
c) Cubic Meter
d) Man Hour

Answer: (a) Global Hectare

Explanation: The global hectare (gha) is a measurement unit for the ecological footprint of people or activities and the biocapacity of the earth or its regions. One global hectare is the world’s annual amount of biological production for human use and human waste assimilation, per hectare of biologically productive land and fisheries.

It measures production and consumption of different products. It starts with the total biological production and waste assimilation in the world, including crops, forests (both wood production and CO2 absorption), grazing and fishing. The total of these kinds of production, weighted by the richness of the land they use, is divided by the number of hectares used. The calculation does not include deserts, glaciers, and the open ocean.

Q6. Respiratory Suspended Partculate Matter (RSPM) are the particles having diameter:
a) Less than 2.5 µm
b) Less than 10 µm
c) Less than 20 µm
d) Less than 100 µm

Answer: (a) Less than 2.5 µm

Explanation: RSPM is that fraction of TSPM which is readily inhaled by humans through their respiratory system and in general, considered as particulate matter with their diameter (aerodynamic) less than 2.5 micrometers. Larger particles would be filtered in the nasal duct.

Q7. Biomagnification refers to an increase in the number/content/quantity of:
a) Blue Green Algae
b) Insects
c) Weeds
d) Toxicants

Answer: (d) Toxicants

Explanation: Biomagnification is the process in which toxins are concentrated in an organism as larger animals continue to eat smaller animals. This process moves toxins up the food chain to larger organisms and is of particular concern with regards to concentrating dangerous toxins in larger species.

Q8. Blue-baby syndrome is causes due to the excess of:
a) Nitrate
b) Carbon dioxide
c) Iron
d) Carbon Monoxide

Answer: (a) Nitrate

Explanation: Blue Baby Syndrome – An illness that begins when large amounts of nitrates in water are ingested by an infant and converted to nitrite by the digestive system. The nitrite then reacts with oxyhemoglobin (the oxygen-carrying blood protein) to form metheglobin, which cannot carry oxygen. If a large enough amount of metheglobin is formed in the blood, body tissues may be deprived of oxygen, causing the infant to develop a blue coloration of their mucous membranes and possibly digestive and respiratory problems. This condition is also known as methemoglobinemia.

Q9. Which of the following is not a biodegradable pollutant?
a) Paper waste
b) Pesticide
c) manure
d) Slaughter house waste

Answer: (b) Pesticide

Q10. Chlorofluorocarbons are widely used in:
a) Refrigerators
b) Microwave ovens
c) Air Conditioners
d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Explanation: This question may be wrong because- though CFC is widely used in Refrigerators and Air conditioners as refrigerant but not in Microwave ovens.

Advertisements