Susheela Jayapal

Q1. Which of the following is ranked 1 among the cleanest cities of India in 2018 ranking by Ministry of Urban Development?
a) Bhopal
b) Indore
c) Mysore
d) Chandigarh

Answer: (b) Indore

Explanation: For the second year in a row, Indore has been declared India’s cleanest city, followed by Bhopal and Chandigarh, according to the Swachh Sarvekshan 2018 rankings announced on Saturday. Jharkhand was ranked the best performing state, followed by Maharashtra and Chhattisgarh. At the bottom of the pile, the dirtiest city with a population over one lakh, was Bhadreswar in West Bengal. In fact, 19 of the country’s 25 dirtiest cities lie in West Bengal, according to the Survey. The nationwide urban cleanliness survey, conducted by the Union Ministry of Housing and Urban Affairs, covered 4,203 cities in its third iteration. The first version of the survey, released in 2016, ranked only 73 cities, while last year’s rankings covered 434 cities.



Q2. India’s first biofuel-powered flight run from Dehradun to Delhi is:
a) Spice Jet
b) Jet Airways
c) Vistara
d) Indigo

Answer: (a) Spice Jet

Explanation: Paving the way for the usage of alternative fuels in the aviation sector, country’s first ever biojet fuel-powered flight was successfully tested between Dehradun and Delhi. The 45-minute flight of the 75-seater SpiceJet Bombardier Q400 aircraft that took off from Dehradun’s Jolly Grant airport and successfully landed in Delhi. It had atleast 25 persons including members of the Dehradun-based Indian Institute of Petroleum (IIP) — one of the leading laboratories under the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) that developed the biojet fuel on which the flight operated – officials from the aviation regulator Directorate General of Civil Aviation (DGCA), and members of SpiceJet, onboard.

Q3. Full form of ICMR:
a) Indian Council of Mental Research
b) Indian Council of Medical Research
c) Indian Cultural and Management Research
d) Indian Climate and Meterology Research

Answer: (b) Indian Council of Medical Research

Explanation: The Indian Council of Medical Research (ICMR), the apex body in India for the formulation, coordination and promotion of biomedical research, is one of the oldest and largest medical research bodies in the world. The ICMR is funded by the Government of India through the Department of Health Research, Ministry of Health and Family Welfare.

Q4. United Nations World Youth Skills Day is observed on:
a) 10th July
b) 15th July
c) 17th July
d) 31st July

Answer: (b) 15th July

Explanation: In December 2014, the United Nations General Assembly adopted a resolution declaring 15th July as World Youth Skills Day. The goal is to achieve better socio-economic conditions for today’s youth as a means of addressing the challenges of unemployment and under employment.

Q5. Which State Government has launched a smart phone application “i-Hariyalli” to increase green cover?
a) Haryana
b) Kerala
c) Punjab
d) Rajasthan

Answer: (c) Punjab

Explanation: To increase the state’s green cover, the Punjab government has launched a smartphone application that lets users order free plant saplings. The ‘i-Hariyali’ app under ‘Mission Tandarust’ can be downloaded from the app store for free. The app aims to inspire people to plant more saplings to save the environment from pollution. It will ensure clean, green, healthy and robust Punjab with the active participation of people.

Q6. Which of the following states in India has maximum number of UNESCO World Heritage Sites?
a) Maharashtra
b) Odisha
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

Answer: (a) Maharashtra
Explanation: Maharashtra- 6, Odisha- 1, Karnataka- 2 and Tamil Nadu- 2

Q7. Who has been honoured with the 2018 Sri Jayadeva Yuva Prativa Award?
a) Ruchi Sharma
b) Manisha Gulyani
c) Anindita Anam
d) Anupama Rai

Answer: (c) Anandita Anam

Q8. Which Indian American Personality has become the first South Asian to be elected in Oregon in the Western USA?
a) Sushila Jayapal
b) Satya Atluri
c) Akhil Amar
d) Mahxarin Banaji

Answer: (A) Sushila Jayapal

Q9. C.V. Rajendran who died recently was associated with:
a) Journalism
b) Film Industry
c) Science
d) Sports

Answer: (b) Film Industry

Q10. Kazuo Ishiguro won:
a) UNESCO Award for Literature
b) Best Man of Literature in Uk
c) Nobel Prize for literature 2017
d) Best Literature Award from EU

Answer: (c) Nobel Prize for Literature for 2017

Q11. Which country has renamed part of South China Sea as the North Natuna Sea?
a) Indonesia
b) Malaysia
c) Brunei
d) Philippines

Answer: (a) Indonesia

Explanation: In July 2017, Indonesia renamed the northern reaches of its exclusive economic zone in the South China Sea as the “North Natuna Sea”, which is located north of the Indonesian Natuna Islands, bordering southern Vietnam’s exclusive economic zone.The North Natuna Sea is located between the Natuna Islands and Cape Cà Mau on the southern tip of the Mekong Delta in Vietnam.

Q12. Which Indian Personality has been appointed as Public Policy Fellow at Woodrow Wilson International Centre for Scholars?
a) Nirupama Rao
b) Rakesh Sood
c) G. Parthasarathi
d) Srinivas Sinha

Answer: (A) Nirupama Rao

Q13. The World Milk Day is observed on:
a) 15th May
b) 25th May
c) 1st June
d) 15th June

Answer: (c) 1st June

Explanation: World Milk Day is a day established by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations to recognize the importance of milk as a global food. It has been observed on June 1 each year since 2001. The day is intended to provide an opportunity to bring attention to activities that are connected with the dairy sector.

Q14. Where is the Headquarters of the United Nations Economic and Social Council?
a) Vienna
b) Rome
c) Paris
d) New York

Answer: (d) New York

Q15. Which venue is selected for 2024 Olympics Games?
a) Los Angelos
b) Paris
c) Sydney
d) Rome

Answer: (b) Paris

Q16. World Economic Outlook report is published by:
a) IMF
b) World Bank
c) UNCTAD
d) OECD

Answer: (a) IMF

Explanation: The World Economic Outlook (WEO) is a survey conducted and published by the International Monetary Fund. It is published biannually and partly updated two times a year. It portrays the world economy in the near and medium context, with projections for up to four years into the future. WEO forecasts include key macroeconomic indicators, such as GDP, inflation, current account and fiscal balance of more than 180 countries around the globe. It also deals with major economic policy issues.

Q17. The headquarter of World Trade Organisation is in:
a) Montreal
b) Seattle
c) Geneva
d) The Hague

Answer: (c) Geneva

Advertisements