Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Questions

OPSC OAS Prelims-2017 General Studies-I Solved: Indian History

Q1. Indica was written by:
a) Strabo
b) Megasthenes
c) Justin
d) Pliny

Answer: (B) Megasthenes

Q2. The Rajatarangini composed by Kalhana in the 12th century is the main source of:
a) History of Assam
b) History of Nepal
c) History of Medieval Kashmir
d) Post-Gupta Economics

Answer: (C) History of Medieval Kashmir

Q3. Match thew List-I with List-II and select the code given below:
List-I (Scholars)
(a) Dayananda Saraswati
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Max Muller
(d) Gangadhar Jha
List- II (Original Homeland of Aryans)
1. Central Asia
2. Tibet
3. Sapta Sindhu Region
4. Arctic Region
Codes:(a) (b) (c) (d)
a) 2 4 1 3
b) 1 2 4 3
c) 2 1 4 3
d) 1 3 4 2

Answer: (A)

Q4. King Ashoka became Buddhist after he was horrified with the tyrany of Kalinga war. It was in:
a) 258BC
b) 260 BC
c) 200BC
d) 237BC

Answer: (B) 260BC

Q5. Which of the following Odisha type Nagara style temples are found at Bhubaneswar?
1. Jagannatha Temple
2. Lingaraj Temple
3. Sun Temple
4. Mukteswar Temple
5. Parasurameswar Temple
Choose the answers from the codes:
a) 4 and 5
b) 2 only
c) 2,4 and 5
d) 1, 3 and 5

Answers: (C) 2, 4 and 5

Q6. The story that Allauddin Khalji invaded to secure Padmini, the queen of Rana Ratna Singh of Mewar, was vivly described by:
a) Malik Muhammad Jayasi in his epic Padmavat
b) Ibn-Batuta in huis Rehla
c) Amir Khusrau in Khazai-ul-Futuh
d) Col. J. Tod in Annals and Antiqyities of Rajasthan

Answer: (A)

Q7. Who among these was never elected to the Presidentship of INC?
a) George Yule
b) Alfred Webb
c) Khan Abdul Gaffar Khan
d) Nawab Syed

Answer: (C)

Q8. Which among the following places were set up as Vedanta Centres when Swami Vivekananda visited UAS in 1899?
1. Chicago
2. New York
3. San Francisco
4. Los Angelos
Codes:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 2 and 4
d) 3 and 4

Answer: (D)

Q9. Who moved (and withdrew) a resolution for the enfranchisement of women in the 1917 Session of India National Congress?
a) Annie Besant
b) Sarojini Naidu
c) Kamaladevi Chattopadhyay
d) Aruna Asaf Ali

Answer: (A)

Q10. VD Savarkar authored the book:
a) Eighteen Fifty Seven
b) The Sepoy Mutiny
c) The Indian War of Independence
d) Rebellions in the Indian Mutinies

Answer: (C) The Indian War of Independence

Q11. Which of trhe following peasant movements is not properly matched with the state in which it was launched?
a) Moplah Rebellion: Kerala
b) Pabna Agrarian Movement: Maharashtra
c) Kisan Sabha and Ekta Movement: Uttar Pradesh
d) Bardoli Satyagraha: Gujarat

Answer: (B)

Q12. Who founded the Satyabadi School with Nationalist Spirit in Odisha?
a) Acharya Harihara
b) Madhusudan Rao
c) Gopabandhu Das
d) Kripasindhu Mishra

Answer: (C)

Q13. Who among these was not a memebr of the Cabinet Mission?
a) A.V. Alexander
b) Archibald Wavell
c) Stafford Cripps
d) Pethik Lawrence

Answer: (B)

Q14. The greatest crisis that Akbar faced in 1580-81 was when:
a) Salim revlted
b) The disgruntled nobles and officers declared Akbars half brother Mirza Hakim as their ruler
c) Rana Pratap escaped from the battle of Haldighat
d) Yusufzais revolted in the North West Frontiers

Answer: (D)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

%d bloggers like this: