OAS Prelims World Geography Practice Set-II

Q1. What explains the eastward flow of the counter equatorial currents?
a) Earth’s rotation on its axis
b) Convergence of the two equatorial curents
c) Difference in salinity of water
d) Occurence of belt of calm near the equator

Q2. The Saline soil contains:
a) A high concebntration of salts
b) A lot of moisture
c) Hard rocks
d) None of the above

Q3. The Polar regions are cold because of:
a) Slanting sun rays
b) The presence of heavy ice blocks
c) Being away from the sun
d) Being away from the moon

Q4. When the sun and the moon are in line with the earth, there occurs:
a) Neap tide
b) Ebb tide
c) Spring Tide
d) None of the above

Q5. A low pressure with tremendous wind velocity developing over the river Mississippi region famous as:
a) Tornado
b) Typhoon
c) Tropical cyclone
d) Hurricane

Q6. Artesian wells are found in:
a) Igneous rocks
b) Sedimentary rocks
c) Metamorphic rocks
d) Awuifier rocks

Q7. The temperate cyclones are charcterized by:
a) The fronts
b) The diverging winds
c) The dirty winds
d) The central calm area

Q8. Frost is most likely to occur on:
a) A warm clear night
b) A cold clear night
c) A cloudy cold night
d) A cloudy warm night

Q9. Orographic rain is caused by:
a) Assent of moisture laden air along a mountain
b) The process of convection inn the atmosphere
c) The Passage of a cyclone or depression
d) Ascent of warm and moist air over the cold air

Q10. The weathering called exfoliation occurs due to the process of:
a) Running water
b) Fluctuating temperature
c) Glaciers
d) Prevailing winds


Answers:

1. A
2. A
3. A
4. C
5. A
6. D
7. A
8. C
9. A
10. B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment