OAS Prelims World Geography Practice Set-I

Q1. The phenomenon of an opening occurring in the earth’s surface through which a jet of hot water and steam is forced out at irregular interval is called:
a) Crater
b) Geyser
c) Hot Spring
d) Volcano

Q2. The main reason that causes the difference between the local time and the standard time, is the:
a) Rotation of the earth on its axis
b) Revolution of the earth around the sun
c) Breadth of the country
d) Inclination of the Earth’s axis

Q3. Lines drawn on the map through places having equal height above sea level are called:
a) Contours
b) Isobars
c) Isotherms
d) Isotopes

Q4. The angular distance of a given point on the globe from the equator is known as:
a) Longitude
b) Latitude
c) Prime Meridian
d) None of the above

Q5. The unit of measuring distances between the stars is known as:
a) Stellar mile
b) Cosmic kilometre
c) Light year
d) Galactic Unit

Q6. Which one of the following is not found in Torroid Zone?
a) Temperate deserts
b) Equatorial forests
c) Monsoon regions
d) Tropical grasslands

Q7. Tides in the Ocean are caused by:
a) Attraction of the moon
b) Attraction of the Sun
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Q8. The Saline Soil contains:
a) High Concentration of Salts
b) A lot of Moisture
c) Hard rocks
d) None of the above

Q9. What do you understand by “Water table”?
a) The lower limit of the zone of saturation
b) The Upper limit of the zone of saturation
c) The zone of permeable and impermeable rocks
d) Seepage of water into fissures lying below the earth’s surface

Q10. Mirages occurs in:
a) Oceans
b) Stratosphere
c) Tropical deserts
d) Forests


Answers:

1. B
2. B
3. A
3. B
5. C
6. A
7. C
8. A
9. B
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment