OAS Prelims Indian Polity Practice Set-III

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” custom_padding=”18.9531px|6px|18.9531px|15px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”justified”]

Q1. The Qualifications for the appointment as members of the Finance Commission are to be determined by the:

a) President
b) The Prime Minister
c) Finance Minister
d) Speaker of the Lok Sabha

Q2. India is Federal state because of:
a) Dual citizenship prevalent here
b) Dual Judiciary
c) Sharing of power between Centre and States
d) Written Constitution

Q3. Governor of which State has been entrusted with special powers for administration of tribal areas?
a) Bihar
b) Madhya Pradesh
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Q4. The vesting of residuary powers under our constitution in the Union instead of the State legislatures follows the precedent of the:
a) Canadian Constitution
b) Irish Constitution
c) Australian Constitution
d) Constitution of the USA

Q5. Indian has Parliamentary democracy system because:
a) Members of the Lok Sabha are elected by public
b) Council of Ministers is responsible to the legislature
c) Of distribution of powers between the centre and the States
d) Of a single constitutional framework

Q6. Maximum gap between two sessions of Parliament can be of:
a) Six months
b) Three months
c) Nine Moths
d) Twelve Months

Q7. Judges of the High Court are appointed by the President with the consent of:
1. Governor
2. Chief Justice of India
3. Chief Justice of concerned High Court
4. Preceding Chief Justice of High Court
Codes:
a) 1 only
b) 1, 2 and 3
c) 1 and 4
d) None of the above

Q8. The Speaker of the Lower house of a state can step down by submitting his resignation to the:
a) Chief Minister
b) Governor
c) Deputy Speaker of House
d) President

Q9. Representation of any state in Rajya Sabha is according to:
a) Population of the State
b) Area of the State
c) Fixed number of candidates for each state
d) Number of representatives in Lok Sabha from that state

Q10. To which of the following category does an ordinance belong?
a) Executive Instrument
b) Legislative weapon
c) Judicial Advice
d) None of the above

Answers:

1. B
2. C
3. C
4. A
5. B
6. A
7. B
8. C
9. A
10. B

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment