Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Questions

OAS Prelims Indian History Practice Set-III

Q1. Which of the following battles marked the real beginning of the Mughal empire in India?
a) First Battle of Panipat
b) Second battle of Panipat
c) Battle of Talikota
d) Battle of Haldighati

Q2. Which one of the following indicated the difference in the teachings of Jainism and Buddhism?
a) Lack of faith in Vedas
b) Emphasis on morality
c) Belief in absolute non-violence
d) Lack of faith in ritualism and practice of sacrifices

Q3. The famous colossal Jaina inage of Gomata at Sravanabelagola was built in the:
a) First half of ninth century
b) Second half of ninth century
c) first half of 10th century
d) Second half of 10th century

Q4. Who wrote “Mitakshara”, a book on Hindu Law?
a) Kamban
b) Nyayachandra
c) Amoghvarsha
d) Vijnaneswar

Q5. The first Indo-Greek king who embraced Buddhism was:
a) Demetrius
b) Heliodorous
c) Meanander
d) None of the above

Q6. Ajanta Paintings are finest specimens of:
a) Persian art
b) Indian cave painting
c) Rajasthani Miniature Paintings
d) Rock engraving

Q7. Who among the following gave the British the right of collecting Diwani in Bengal, Bihar and Odisha in 1765?
a) Mir Jafar
b) Mir Kasim
c) Baji Rao
d) Saha Alam-II

Q8. The Finest specimen of Pallava temple art is to be found at:
a) Tanjore
b) Kanchipuram
c) Mamallapuram
d) Madurai

Q9. Two of the great Mughals wrote their own memoirs. They are:
1. Babur
2. Humayun
3. Akbar
4. Jahangir
5. Sahah Jahan
Codes:
a) 1 and 2
b) 2 and 4
c) 1 and 4
d) 4 and 5

Q10. The representation of Buddha as a human figure appeared for the first time in the sculptures found at:
a) Bodh Gaya
b) Bharhut
c) Mathura
d) Sanchi


Answers:

1. B
2. C
3. D
4. D
5. C
6. B
7. D
8. C
9. C
10. C

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

%d bloggers like this: