OAS Prelims Indian History Practice Set-II

Q1. The tomb of which of the following is not located in India?
a) Akbar
b) Humayun
c) Jahangir
d) Itmad-ud-daula

Q2. “Kushan Age” is notable for:
a) Contacts with Central Asia and China
b) Beginning of Saka era
c) Spread of Buddhism

Q3. The greatest among the Kushanas was:
a) Kajula Khadphis
b) Kanishka
c) Vima Khadphis
d) Havishka

Q4. Which of the following animals was not used on any significant scale by the peope of the Harappan culture?
a) Buffalo
b) Elephant
c) Horse
d) Goat

Q5. The forst gold coin was introduced during the reign of:
a) Guptas
b) Satavahanas
c) Mauryas
d) Kushana

Q6. Who wrote “Muntkhab-ut-Jawarikh”?
a) Barni
b) Abbas Sarwani
c) Ahmed Mirza
d) Badyuns

Q7. Wood’s Despatch of 1854 dealt with:
a) Education
b) Social Welfare
c) Famine relief
d) Prison Laws

Q8. The God not worshiped during the time of Rigvedic Aryans was:
a) Marut
b) Shiva
c) Agni
d) Indra

Q9. The first Governor-General of India was:
a) Lord Canning
b) Lord Dalhousie
c) Warren Hastings
d) None of the above

Q10. Permanent Settlement by lord Cornwallis started in Bengal in:
a) 1763
b) 1793
c) 1783
d) 1757


Answers:

1. C
2. B
3. B
4. C
5. A
6. D
7. A
8. B
9. C
10. D

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment