OAS Prelims Indian History Practice Set-I

Q1. Which dynasty was well-known for excellent village administration?
a) Pandyas
b) Pallavas
c) Cholas
d) Chalukyas

Q2. With reference to Upanishads, which of the following statement is correct?
a) Upanishads are religious books of Hindus
b) Books dealing with ancient Hindu Laws
c) Books on social behaviuor of Man
d) Prayers of God

Q3. Neolithic age is not charcterized by:
a) Agriculture
b) Use of Copper
c) Domestication of animals
d) Fishing

Q4. Who introduced the Civil Services in India?
a) Lord Dalhousie
b) Lord Curzon
c) Lord Wellesley
d) Lord Curzon

Q5. Jagirdars during the reign of Akbar’s are:
a) Large estate owners
b) Officials of state who were given Jagir in place of cash pay
c) Revenue Collector
d) Autonomous rulers under Akbar

Q6. The most important cause for the decline of Buddhism after Ashoka was:
a) Non-patronage by the kings
b) Condemnation of animal sacrifice
c) Growth of Licentious practices in Buddhist centres
d) Allegiance to the middle path

Q7. The most important feature of land revenue system of Akbar was:
a) Collection of land revenue in kind or cash
b) Collection of land revenue based on accurate measurement of land
c) Collection of land revenue directly at the central treasury
d) Fixation of rates

Q8. Who introduced the Saka era?
a) Ashoka
b) Kanishka
c) Chandragupta-II
d) Harshavardhana

Q9. The official in the Vijayanagara Empire maintained contact with the village and the centre was:
a) Senapati
b) Mahanayakacharya
c) Rayasa
d) Dandanayaka

Q10. The French supremacy in India came to an end with the:
a) Battle of Wandiwash
b) Battle of Palasy
c) Battle of Buxar
d) Battle of Panipat


Answers:

1. C
2. A
3. B
4. D
5. A
6. A
7. C
8. B
9. B
10. A

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment