OAS Prelims Indian Geography Practice Set-I

Q1. Which among the following has a natural harbour?
a) Kolkatta
b) Chennai
c) Tuticorin
d) Vishakhapatnam

Q2. Thalghat and Bhorghat are the important passes in:
a) Kerala
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Rajasthan

Q3. The river Sutlej originates from:
a) A spring in Verinag
b) Near Bara Lacha Pass in Lahul
c) Rakas Lake in Tibet
d) Mansarovar Lake

Q4. Manipur is bounded by Nagaland in:
a) South
b) East
c) North
d) West

Q5. The highest point of Satpura range is:
a) Panchmarhi
b) Nokrek
c) Parasnath
d) Mahendra Giri

Q6. Which one of the following river basins does not have coal bearing sediments?
a) Godavari basin
b) Damodar Basin
c) Gangetic Basin
d) Mahanadi Basin

Q7. Where is India’s first nuclear power station situated?
a) Korba
b) Kalpakam
c) Tarapore
d) Trombay

Q8. Which of the following river flows westwards?
a) Godavari
b) Narmada
c) Kaveri
d) Chambal

Q9. Western Ghats are also called:
a) Ajanta Hills
b) Sahayadri hills
c) Sevaroy hills
d) Loshar hills

Q10. Where is the longest beach of India situated?
a) Mumbai
b) Chennai
c) Mangalore
d) Tuticorin


Answers:

1. D
2. B
3. C
4. C
5. A
6. C
7. C
8. B
9. B
10. B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment