OAS Prelims Indian Geography Practice Set-III

Q1. The principal language of Nagaland is:
a) English
b) Naga
c) Assamese
d) Khasi

Q2. With reference to sources of rivers, which of the following is not correct?
a) Ghaggar originate form Himalayas near Kalika
b) The Krishna originates from a place near Mahabaleswar
c) The Betwa originates neat Kumra Gaon
d) The Mahanadi originates from Mahadeo hills of Panchmarhi

Q3. The winter rains in Chennai is caused due to:
a) South-west monsson
b) North-east monsson
c) Intense land sea breezes
d) Cyclone winds in the Bay of Bengal

Q4. The famous Dilwara temples are located in:
a) Gomateshwara
b) Ajmer
c) Mt. Abu
d) Rajgir

Q5. Sriharikota is located in:
a) Maharashtra
b) Odisha
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Q6. The Elephanta caves are famous for:
a) The Statues of Shiva and Parvati
b) The rock cut Kailash temple
c) Famous Fresco Painting
d) Famous paintings depicted intimate scenes of love and sex

Q7. Boro and Chakma tribals mainly reside in:
a) Jharkhand
b) West Bengal
c) Assam
d) Bihar

Q8. The extinction type of lions are mostly found in:
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Odisha
d) Jharkhand

Q9. Indian State with largest tribal Population is:
a) Nagaland
b) Madhya Pradesh
c) Odisha
d) Jharkhand

Q10. Kuki tribals mainly reside in:
a) Tamil Nadu
b) Manipur
c) Andhra Pradesh
d) Chhattisgarh


Answers:

1. A
2. D
3. B
4. C
5. C
6. A
7. C
8. A
9. B
10. B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment