OAS Prelims Indian Geography Practice Set-II

Q1. Which one of the following regions is situated in the Ganga Plain?
a) Tarai
b) Tawang
c) Baramula
d) Ganganagar

Q2. The Shompens are tribal people of:
a) Andaman
b) Nicobar
c) Lakshadweep
d) None of the above

Q3. The source of the river Narmada is Amarkantak. In which state is Amarkantak located?
a) Gujarat
b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

Q4. Lakshadweep contains:
a) 6 atolls
b) 12 atolls
c) 5 atolls
d) 10 atolls

Q5. Why western Rajasthan scant rainfall?
a) The Aravalli obstruct the rain bearing winds
b) It lies in the rain shadow region
c) It lies in the region too hot to permit precipitation
d) It lies in the region of rain bearing winds

Q6. The Konkan coast stretches between:
a) Goa and Daman
b) Goa and Mumbai
c) Goa and Cochin
d) Goa and Diu

Q7. The upper mountain course of Brahmaputra is known as:
a) Tista
b) Brahmagiri
c) Tsangpo
d) Manas

Q8. Which of the following is the language of Meghalaya?
a) Khasi
b) Garo
c) English
d) All of the above

Q9. The Zawar mines of Udaipur district are famous for:
a) Gold
b) Zinc
c) Iron
d) Bauxite

Q10. With reference to the river Ganga and Narmada, which of the following statement is correct?
a) Both of them are Himalayan rivers
b) Both of them are Deccan rivers
c) The Ganga rises in the Himalayas while the Narmada rises in the hills of the Plateaus
d) Both of them fall into the Bay of Bengal


Answers:

1. A
2. A
3. C
4. B
5. C
6. A
7. C
8. D
9. B
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment