OAS Prelims Indian Economy Practice Set-III

Q1. The most appropriate measure of a country’s growth is its:
a) Gross Domestic Product
b) Net Domestic Product
c) Net National Product
d) Per Capita Real Income

Q2. In which Five Year Plan self reliance as an object of planning was emphasized?
a) First Five Year Plan
b) Second Five year Plan
c) Third Five Year plan
d) Fourth Five Year Plan

Q3. Fiscal Dificit means:
a) Total Receipts – Expenditure
b) Total Receipt – Interest Payments on external debts
c) Revenue Receipts – Expenditure
d) Revenue Receipts – Defense Expenditure

Q4. The First public sector bank which obtained license for Internet Banking from RBI is:
a) Punjab National Bank
b) Oriental Bank of commerce
c) Corporation Bank
d) State Bank of India

Q5. With reference to ISI mark, which of the following statements are correct?
1. It is certification mark for Industrial Products in India
2. It is mandatory for certifying products to be sold in India
3. It is associated with FICCI
Codes:
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) All of the above

Q6. National Seed Policy-2002 was based on the recommendation of:
a) Kelkar Committee
b) MV Rao Committee
c) YV Reddy Committee
d) Abhijit Sen Committee

Q7. Which of the following State taxes is not included in GST?
a) State VAT
b) Luxury tax
c) Taxes on lottery, betting and gambling
d) None of the above

Q8. PRASAD was launched by Government of India to develop world class tourism infrastructure in:
a) Puri
b) Mathura
c) Amaravati
d) All of the above

Q9. Which of the following is not an objective of Beti Bachao Beti Padhao scheme?
a) Prevent female infanticide
b) Prevent Child Marriage
c) Ensure protection of girl child
d) Ensure education of a girl child

Q10. With reference to National Heritage Development Yojana, which of the following is not correct?
a) Planning, development and implementation of Heritage-sensitive infrastructure
b) To create 300 clusters across the country
c) Preserve and revitalise heritage wherein tourists can connect directly with city’s unique character
d) None of the above

Answers:

1. D
2. D
3. C
4. A
5. B
6. B
7. D
8. D
9. B
10. B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment