Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Questions

OAS Prelims General Science Practice Set-III

Q1. What is an “Ecosystem”?
a) A community of organisms interacting with one another
b) The abiotic components of an area
c) The part of the Earth and its atmosphere which inhabits living organism
d) A community or organisms together with the environment in which they live

Q2. Which of the following is not a form of coal?
a) Anthracite
b) Lignite
c) Monazite
d) Coke

Q3. Yeast is a:
a) Bacteria
b) Fungus
c) Mold
d) Microorganism

Q4. An instrument used to detect the presence of a current in a circuit is called:
a) Voltameter
b) Ammeter
c) Rheistat
d) Galvanometer

Q5. What is cryogenics?
a) Study of very low temperatures
b) Study of very High temperatures
c) Study of fossils
d) Study of germs

Q6. The purest form of water can me obtained from:
a) Deep tubewell
b) A running stream
c) A hot water spring
d) A heavy shower of rain

Q7. Element present in largest amount in Human body is:
a) Hydrogen
b) Oxygen
c) Carbon
d) Nitrogen

Q8. Mixture of water and alcohol can be separated by:
a) Filtration
b) Distilation
c) Sublimation
d) Chromatography

Q9. Largest gland of Human body is:
a) Heart
b) Kidney
c) Liver
d) Pancreas

Q10. The characters in Human beings are inherited through:
a) Amino Acids
b) Fatty Acids
c) Nucleic Acids
d) Hydrochloric Acids


1. D
2. C
3. B
4. B
5. A
6. D
7. B
8. B
9. C
10. C

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

%d bloggers like this: