Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Questions

OAS Prelims General Geography Practice Set-III

Q1. The two water bodies connected by the Suez Canal are:
1. Mediterranean Sea
2. Red Sea
3. Adriatic Sea
4. Persian Gulf
5. Black Sea
Codes:
a) 1 and 2
b) 3 and 4
c) 1 and 5
d) 1 and 4

Q2. Victoria Falls in Africa are located on the river:
a) Niger
b) Nile
c) Orange
d) Zambezi

Q3. An “Igloo” is a:
a) Fish found in warm water
b) Dwelling house of an Eskimo
c) Boat used by Malay fishermen
d) None of the above

Q4. The Kuroshio warm current washes the eastern shores of:
a) USA
b) Argentina
c) Korea
d) Japan

Q5. Atmospheric pressure distribution is represented by:
a) Isobars
b) Isotherms
c) Isohyet
d) Isohel

Q6. The term selvas is used for:
a) Canadian forests
b) African Forests
c) Amazon low land forests
d) Tropical forests

Q7. Hailstorms are:
a) Pieces of ice from glaciers
b) Compact mass of snow packs
c) A form of precipitation
d) Blizzards on high mountains

Q8. The horizontal transport of atmospheric properties is called:
a) Advection
b) Conduction
c) Convection
d) Radiation

Q9. Convectional rainfall mostly occurs in the:
a) Mediterranean region
b) Monsoon region
c) Equatorial region
d) Tundra region

Q10. In Malaysia the shifting cultivation is known as:
a) Humah
b) Chena
c) Ladang
d) Caingin


Answers:

1. A
2. D
3. B
4. D
5. A
6. C
7. C
8. A
9. C
10. C

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

%d bloggers like this: