OAS Prelims General Geography Practice Set: Climatology

Q1. Precipitation takes place when:
a) The sky is overcast with clouds
b) Temperature of moisture in air suddenly increases
c) Temperature of moisture in air suddenly decreases
d) Winds begin to blow in a circular motion

Q2. What is Dew Point?
a) Amount of actual water vapour present per unit volume of air
b) Incoming Solar radiation
c) A low Pressure system in lower atmosphere
d) A temperature in which a given sample of air becomes saturated

Q3. What do you understand by the term “Cloud Brust”?
a) Abnormally heavy downpour of rain, associated with a thunderstrom
b) Formation of artificial rain
c) Presence of scattered flakes of cloud in the sky
d) Sowing of seeds of a crop in a cloudy weather

Q4. The amount of actual water vapour of air is known as:
a) Absolute humidity
b) Dew Point
c) Relative Humidity
d) Condensation point

Q5. Water vapour beyond the dew point results in:
a) Precipitation
b) Hailstrom
c) Condensation
d) Formation of Ice

Q6. Which type of rainfall leads to the formation of the windward and the leeward side?
a) Cyclonic
b) Convectional
c) Orographic
d) All of the above

Q7. The type of rainfall often accompanied with lightening and thunder?
a) Orographic
b) Convectional
c) Frontal
d) None of the above

Q8. The contact of two air masses differing sharply in humidity originates:
a) Tropical cyclones
b) Inter-tropical convergence
c) Temperate Cyclones
d) Tropospheric Stability

Q9. Wind in the Southern Hemisphere is deflected towards left due to:
a) Temperature variations
b) Rotation of the earth
c) Difference in Pressure
d) Difference in water content

Q10. Smog is likely to occur:
a) Around valleys
b) Near lakes
c) On calm, clear and cool nights
d) Near the industrial areas


Answers
1. B
2. D
3. A
4. A
5. C
6. C
7. B
8. C
9. B
10. D

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment