Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Questions

OAS Prelims Environmental Ecology Practice Set-II

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Q1. The Basel convention is an internatonal treaty concerned with:
a) Conservation of Biodiversity
b) Depletion of Ozone layer
c) Control of transboundary movements of hazardous wastes and their disposal
d) Regulation of environmental impact of projects having transboundary effects

Q2. Within biological communities, some species are important in determining the ability of a large number of other species to persist in the community. Such species are called:
a) Keystone species
b) Allopatric species
c) Sympatric species
d) Threatened species

Q3. Biodiversity is important because:
a) It is necessary to maintain ecosystems
b) Human can use new sources of food
c) Without certain species, food production may not be possible
d) There may be hamper in the process of oxygen production

Q4. Which one of the following is included in the World list of Biosphere Reserves by UNESCO?
a) Kinnaur region
b) Spiti Velley
c) Nallamalai Hills
d) Sunderbans

Q5. Which one of the following is a global biodiversity hotspot in India?
a) Western Ghats
b) Western Himalayas
c) Eastern Ghats
d) Northern Himalayas

Q6. In which of the following states is Ranganathittu Bird Sanctuary located?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Q7. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?
a) Tropical Sub-humid Forests
b) Tropical Humid forests
c) Tropical Dry Forests
d) Tropical Moist Forests

Q8. The term Biodiversity was popularized by:
a) Edward Wilson
b) Alexander Von Humboldt
c) Paul Ehrlich
d) Robert May

Q9. The Earth Summit for biodiversity was held in:
a) China
b) Brazil
c) Germany
d) S. Africa

Q10. The Earth Summit held in 1992 resulted into:
a) Compilation of Red List
b) Establishment of biosphere Reserves
c) Convention on Biodiversity
d) Development of Hotspot of Biodiversity

Answers:

1. C
2. A
3. A
4. D
5. A
6. C
7. C
8. A
9. B
10. C
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

%d bloggers like this: