fbpx

OAS Prelims Environmental Ecology Practice Set-I

Q1. Biomes with permafrost are most likely:
a) Covered in Coniferous forests of high altitudes
b) In temperate zones with deciduous trees
c) Located near the Poles and without any trees
d) Located at high altitudes nearest the equator

Q2. The concept of sustainable development related to:
a) consumption levels
b) exhaustible resources
c) Social equity
d) Intergenerational equity

Q3. Invasive Species are dangerous because:
a) They are almost all predators, disturbing ecological relationships by eating other species
b) They carry viruses that spread disease in new ecosystems
c) The native species have not evolved with these organisms
d) They tend to be secretive, going unnoticed in their new ecosystems

Q4. The greatest loss of biodiversity in the last two centuries has resulted from:
a) The introduction of alien species to new ecosystems
b) The use of fossil fuels to power transportation and electrical production
c) The physical alteration of habitats
d) The use of rivers, lakes and oceans for trasportation

Q5. CFCs primarily contribute to the destruction of the ozone by:
a) Producing chlorinated gases that reflect back a significant amount of ultraviolet light
b) Releasing carbon monoxide into the Stratosphere, which reacts with oxygen in ozone
c) Releasing gases into the stratosphere that block the enzymes that create ozone
d) Contributing chlorine, which acts as a catalyst in the breakdown of ozone

Q6. Protocol that is associated with the issue of controlling and phasing out of the use of ozone depleting substances is:
a) Kyoto Protocol
b) Nagoya Protocol
c) Montreal Protocol
d) None of the above

Q7. Ozone holes are most pronounced at the:
a) Poles
b) Equator
c) Tropic of Cancer
d) All of the above

Q8. With reference to “Eco-sensitive Zones”, Which of the following statement is/are not correct?
1. Eco-sensitive Zones are the areas that are declared under the Wildlife (Protection) Act, 1972
2. Zones is to prohibit all kinds of human activities in those zones except agriculture
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q9. Ozone layer in the outer atmosphere helps in:
a) Absorbing UV radiations
b) Regulating the temperature of atmosphere
c) Absorbing cosmic ray particles
d) All of the above

Q10. Gases responsible for acid rain in environment are:
a) Carbon dioxide and nitrogen
b) Ozone and Carbon Dioxide
c) Nitrous Oxide and Sulphur Dioxide
d) All of the above

Answers

1. C
2. D
3. C
4. C
5. D
6. D
7. A
8. C
9. A
10. C

Related Posts