OAS Prelims 2020 Rapid Revision (30 Days): Physical Geography (Day-5)

1. Which of the following pairs is most suitable for ascertaining the origin of the rocks?
a) Colour and Shape
b) Size and Weight
c) Density and hardness
d) Structure and composition
Answer: (D)

2. The waves that help scientists to understand the internal structure of the Earth are:
a) Primary waves
b) Secondary Waves
c) Surface Waves
d) Longitudinal waves
Answer: (B)

3. Which one of the following is related to the origin of fold mountains?
a) Accreting Plate margin
b) Consuming Plate margin
c) Conserving plate margin
d) Intra plate Zone
Answer: (B)

4. Granite and Basalt are the examples of which of the following?
a) Sedimentary rocks
b) Igneous rocks
c) Metamorphic rocks
d) None of the Above
Answer: (B)

5. Quartzite is metamorphosed from:
a) Limestone
b) Obsidian
c) Sandstone
d) Shale
Answer: (C)

6. Gutenberg discontinuity separates:
a) Crust from the upper mantle
b) Upper mantle from lower mantle
c) Lower mantle from outer core
d) Outer core from inner core
Answer: (C)

7. Esker is a geomorphic feature developed by:
a) Mechanical weathering
b) River action
c) Glaciofluvial deposits
d) Aeolian deposits
Answer: (C)

8. Which one of the following processes is responsible for the weathering of rocks in a Karst region?
a) Hydrolysis
b) Carbonation
c) Oxidation
d) None of these
Answer: (B)

9. The unconsolidated rock material deposited by surface wash at the base of a cliff is called:
a) Alluvium
b) Colluvium
c) Moraines
d) Silt
Answer: (B)

10. Peneplain is related to:
a) Wind
b) Underground water
c) Glacier
d) River
Answer: (D)

11. Thunderstorms are associated with:
a) Cumulous cloud
b) Cumulonimbus Cloud
c) Cirrus Clouds
d) Stratus clouds
Answer: (B)

12. Atmospheric layer which reflects radio waves is called:
a) Exosphere
b) Ionosphere
c) Stratosphere
d) Troposphere
Answer: (B)

13. In a cyclone in northern hemisphere winds blow:
a) Anti-clockwise
b) Clockwise
c) Straignt centre ward
c) Radially ourward
Answer: (A)

14. Doldrum is characterized by:
a) Uniform high pressure
b) Uniform low pressure
c) High wind velocity
d) High humidity
Answer: (B)

15. Because of which of the following factors, clouds do not precipitate in deserts?
a) Low pressure
b) Low humidity
c) High wind velocity
d) HIgh temperature
Answer: (B)

16. Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct?
a) They are local winds
b) They descend along the Eastern slopes of the rocky mountain in mid-latitudes
c) They bring lots of rain with them
c) They benefit agricuture
Answer: (C)

17. Which one of the following represents a source of atmospheric energy?
a) Infrared radiation emitted downward from clouds
b) Visible radiation scattered upward into the space
c) Latent heat released
d) Albedo of the Earth and the atmosphere
Answer: (C)

18. Whichone of the following processes is important for the formation of lightning in a developed cloud?
a) Absorption of solar cosmic rays
b) Small lapse rate
c) Strong vertical air current
d) Heavy rainfall
Answer: (C)

19. Which one among the following is not an important actor of climate of an area?
a) Latitide
b) Longitude
c) Altitude
d) Distance from Sea
Answer: (B)

20. The deepest lake of the world is:
a) Baikal
b) Crater
c) Nyasa
d) Tanganyika
Answer: (A)

21. Volcanic eruptions do not occurs in the:
a) Baltic Sea
b) Black sea
c) Caribbean Sea
d) Caspian sea
Answer: (A)

22. Which of the following seas has the highest salinity?
a) Caspian sea
b) Mediterranean sea
c) Red Sea
d) Dead sea
Answer: (D)

23. What is the name of the strait where Ram Setu is situated?
a) Bering strait
b) Cook Strait
c) Palk starit
d) None of the above
Answer: (C)

24. Which one among the following best explains the reason for the Eastern and Western boundaries of the Pacific Ocean experiencing frequent earthquakes?
a) There are deep ocean trenches along these margins
b) High mountain stretch along the continental margins adjacent to this ocean
c) The currents of the vast Pacific Ocean continue to dash against the continental margins
d) These margins coincide with the plate margins
Answer: (D)

25. The term Swash refers to:
a) Backward movement of sea water at the beach after the breaking of a wave
b) Oblique movement od sea water at the beach after the breaking of a wave
c) Forward movement of sea water up the beach after the breaking of a wave
d) Sideward movement of sea water up the beach after the breaking of a wave
Answer: (C)

26. The term syzygy is referred to when:
a) The earth is at Perihelion and the Moon at Perigee
b) The Earth is at Aphelion and the Moon at Apogee
c) The Moon and the Sun are at right angles with refeence to the earth
d) The Moon, Sun and the Earth lie along a straight line
Answer: (D)

27. The Blue moon phenomenon occurs:
a) When two full moons occur in the same month
b) When two full moons appear in the same month thrice in a calendar year
c) When four full moons appear in two consequentive months of the same calendar years
d) None of the above
Answer: (A)

28. Which one of the following is the reason due to which the wind in the Southern hemispere is deflected towards its left?
a) Difference in the water masses of the northern and southern hemishere
b) Temperature and pressure variations
c) Inclined axix of the earth
d) Rotation of the Earth
Answer: (D)

29. The thermal equator is found:
a) At the equator
b) South of the geographical equator
c) North of the geographical equator
d) At the trophic of cancer
Answer: (C)

30. Which parts of the Earth’s surface experience least variation in the incoming solar radiation throughout the year?
a) Poles
b) Equatorial regions
c) Tropics of Cancer and Capricorn
d) Arctic and Antarctic circles
Answer: (B)