OAS Prelims 2020 Rapid Revision (30 Days): Modern India (Day-3)

1. In the interim government fromed in 1946, the VicePersident of the Executive Council was:
a) Jawaharlal Nehru
b) Dr. S. Radhakrihnan
c) C. Rajagopalachari
d) Dr. Rajendra Prasad
Answer: (A)

2. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by:
a) The Portuguese
b) The French
c) the Danish
d) the British
Answer: (A)

3. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by:
a) Mahatma Gandhi
b) Thakkar Bappa
c) Jyotiba Phule
d) B.R. Ambedkar
Answer: (B)

4. Who among the following was the first European to initiate the policy of taking part in the quarrels of Indian princes with a view to acquire territories?
a) Clive
b) Dupleix
c) Albuquerque
d) Warren Hastings
Answer: (B)

5. Who among the following was associated with suppression of thugs?
a) General Henry Prendergast
b) Captain Sleeman
c) Alexander Burres
d) Captain Robert Pemberton
Answer: (B)

6. The paintings of Abanindranath Tagore are classified as:
a) A) eralistic
b) socialistic
c) revivalistic
d) impressionistic
Answer: (C)

7. The Governor- General who followed a spirited “Forward” policy towards Afghanistan was:
a) Minto
b) Dufferin
c) Elgin
d) Lytton
Answer: (D)

8. Which one of the following statements is not correct?
a) ‘Neel Darpan’ was a play based on the exploitation of the Indigo farmers
b) The author of the play ‘Ghashiram Kotwal’s is Vijay Tendulkar
c) The play ‘Navann’ by Nabin Chandra Das was based on the famine of Bengal
d) Urdu theatre used to depend to depend heavily on Parsi theatre
Answer: (C)

9. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines?
a) Haider Ali
b) Mir Qasim
c) Shah Alam II
d) Tipu Sultan
Answer: (D)

10. Who amongst the following Englishmen, first translated Bhagavad-Gita into Engligh?
a) William Jones
b) Charles Wilkins
c) Alexander Cunningham
d) John Marshall
Answer: (B)

11. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?
a) To review the fitness of India for further political reforms
b) To report on existing conditions of labour and to make recommendations
c) To draw up a plan for financial reforms for India
d) To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India
Answer: (B)

12. The aim of education as stated by the Wood’s Despatch of 1854 was :
a) the creation of employment opportunities for native Indians
b) the spread of western culture in India
c) the promotion of literacy among the people using English medium
d) the introduction of scientific research and rationalism in the traditional Indian education
Answer: (C)

13. Which one of the following provisions was not made in the Charter Act of 1833?
a) The trading activities of the East India Company were to be abolished
b) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council
c) All law -making powers to be conferred on Governor-General in Council
d) An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor- General’s Council
Answer: (D)

14. With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?
a) To bring Indians and Europeans at par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned
b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers
c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conducting them in India
d) To allow native Indians to posses arms by amending the Arms Act
Answer: (A)

15. In India, the first Bank of limited liability managed by Indian and founded in 1881 was:
a) Hindustan Commercial Bank
b) Oudh Commercial Bank
c) Punjab National Bank
d) Punjab and Sindh Bank
Answer: (B)

16. Who, among the following repealed the Vernacular Press Act?
a) Lord Dufferin
b) Lord Ripon
c) Lord Curzon
d) Lord Hardinge
Answer: (B)

17. Who among the following was a proponenet of Fabianism as a movement?
a) Annie Besant
b) A.O. Hume
c) Michael Madhusudan Dutt
d) R. Palme Dutt
Answer: (A)

18. Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel Anand Math?
a) Bhill Uprising
b) Rangpur and Dinapur
c) Bishnupur and Birbhum rebellion
d) Sanyasi rebellion
Answer: (D)

19. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?
a) Henry Louis Vivian Derozio
b) Ishwar Chandra Vidyasagar
c) Keshab Chandra Sen
d) Raja Rammohan Roy
Answer: (D)

20. Who among the following Governor Generals created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
a) Warren Hastings
b) Wellesley
c) Cornwallis
d) William Bentinck
Answer: (C)

21. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for:
a) The reduction of the chare of the landlords from one-half of the crop to one-third
b) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
c) The uprooting of Zamindari system and the end of serfdom
d) Writing off all peasant debts
Answer: (A)

22. The Radcliffe Committee was appointed to:
a) Solve the problem of minorities in India
b) Give effect to the Independence Bill
c) Delimit the boundaries between India and Pakistan
d) Enquire into the riots in East Bengal
Answer: (C)

23. The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted untill:
a) The First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was ended
b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Durbar in Delhi in 1911
c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement
d) The Partition of India in 1947 when East Bengal became East Pakistan
Answer: (B)

24. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the salt Law in April 1930?
a) V.O Chidambaram Pillai
b) C. Rajagopalachari
c) K. Kamaraj
d) Annie Besant
Answer: (B)

25. Which one of the following is incorrect about British economic policy in India?
a) Converted India into an importer and absorber of British goods
b) Converted India into a producer of raw material to feed Bririths industries
c) Turned India into a fertile ground for British capital investment
d) Focused more on cash crops
Answer: (C)

26. Treaty of Bassein was signed between:
a) Raghunath Rao and the British
b) Mahadji Scindhia and the British
c) Baji Rao II and the British
d) Holkar and Scindhia
Answer: (C)

27. Treaty of Sagauli was concluded between:
a) Bririths and Nepal
b) French and British
c) Bririths and Awadh
d) British and Assam
Answer: (A)

28. Which one of the following statements is correct about Mahalwari system?
a) State gave responsibility for collecting land revenue to the Zamindars
b) The unit for the revenue settlement was to be a village
c) Land revenue was collected directly from the individual cultivator
d) Land revenue was settled for 30-40 years
Answer: (B)

29. Which one of the following is incorrect about Warren Hastings?
a) He ended the dual system
b) He founded the Calcutta Madrassa
c) He shifted treasury from Murshidabad to Calcutta
d) He pursued permanent settlement in Begal
Answer: (D)

30. What was the reason for Kattabhaman’s revolt?
a) Annexation of Panchalakhriehi through Doctrine of Lapse
b) British forcefully tried Panchlakuriehi to accept suzerainty
c) Land revenue olicy of the British
d) Interference in tribal affairs
Answer: (B)