Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, History of India, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-28/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  History of India and Indian National Movement

Topic:  Ancient India

1. Naturalis Historical, which provide valuable data for the study of ancient geography and commerce, was authored by:
a) Ptolemy
b) Pliny
c) Herodotus
d) Unknown Author

2. Who translated Abhijnasakuntalam into English?
a) William Jones
b) Charles Wilkins
c) James Princep
d) Max Mueller

3. Which of the following Neolithic sites and their location, is not matched correctly?
a) Bori – Maharashtra
b) Belan Valley – Mirzapur
c) Potwar Plateau – Narmada Valley
d) None of the above

4.  MIcrolith implements are associated with:
a) Palaeolithic age
b) Mesolithic age
c) Neolithic age
d) Chalcolithic age

5. Which of the following Neolithic sites and their meaning is/are not matched correctly?
a) Burzahom: Cave of the Potter
b) Gufkral: Place of Birth
c) Both (a) and  (b)
d) None of the above

6. With reference to Chalcolithic phase, which of the following statements is not correct?
a) Wheat and barley were grown in Malwa
b) Rice is reported to have been found from Ahar
c) Chalcolithic people were the first to use painted pottery.
d) Chalcolithic cultures are identified on the basis of pottery making style

7. Kalibangan, a famous Harappan sites discovered in 1961 is situated on the river:
a) Ravi
b) Indus
c) Sutlej
d) Ghaggar

8. Evidence of horse from a doubtful terracotta figurine was discovered from:
a) Kalibangan
b) Lothal
c) Alamgirpur
d) Banwali

9. With reference to theories regarding the decline of Harappan civilization, which of the following is not correctly matched?
a) Dryness of River: Sood and Aggarwal
b) Aryan invasion: John Marshall
c) Earthquake: Robert Raikes
d) None of the above

10. With reference to Harappan Civilization which of the following statements is not correct?
a) The people of this civilization were the earliest to make use of cotton.
b) The grid system was followed in city planning
c) Stone was the chief building material
d) None of the above


Answer

  1. B
  2. A
  3. C
  4. B
  5. C
  6. D
  7. D
  8. B
  9. B
  10. A
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: