Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Indian and World Geography, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-27/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  Geography of India and the World

Topic:  Physical Geography

1. The time between the high tide and low tide when the water level is falling is called:
a) Ebb 
b) Flow 
c) Flood 
d) None of the above

2. What is drift?
a) A type of ocean current 
b) Speed of a current 
c) A types of ocean tide 
d) Maximum height of a tide

3. Which of the following is not a current of Pacific Ocean?
a) Alaska Current 
b) Homboldt Current 
c) Auglhas Current 
d) Kuroshio current

4. Tides having variations in height are known as:
a) Semi-diurnal tide 
b) Diurnal tide 
c) Mixed tide 
d) None of the above

5. Flat topped Seamounts are called:
a) Guyot 
b) Atoll 
c) Mid-Oceanic Plateau 
d) None of the above

6. Large and deep holes at the base of waterfalls are called:
a) Potholes 
b) Plunge pools 
c) Swamp 
d) None of the above

7. With reference to Gorge, which of the following statements is/are correct?
1. A gorge is a deep valley with steep step-like side slopes 
2. A gorge is wider at the top than at its bottom
Codes:
a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

8. Which of the following is not a cause for the formation of river terraces?
a) Receding water after a peak flow 
b) Change in hydrological regime 
c) Sea level changes 
d) None of the above

9. Loop like channel patterns over flood and delta plains are called:
a) Natural levees 
b) Point Bars 
c) Meanders 
d) Canyon

10. Small to medium sized round to sub-rounded shallow depressions form on the surface of the limestone through solution is:
a) Swallow holes 
b) Sinkholes 
c) Doline 
d) Limestone Pavements


Answer

  1. A
  2. B
  3. C
  4. C
  5. A
  6. B
  7. D
  8. D
  9. C
  10. A
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: