Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, General Science, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-22/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  General Science

Topic:  Chemistry

Q1. Which of the following is popularly known as Stranger Gas?
a) Neon
b) Argon
c) Xenon
d) Nitrous oxide

Q2. The chemical constituents of flint glass are:
1. Sodium
2. Potassium
3. Lead silicates
4. Zinc oxide
Codes:
a) 1 and 2 only
b) 2 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) All of the above

Q3. With reference to chemical reaction, which of the following is not an example?
a) Coal is burnt in air
b) Formation of rusting in iron
c) Common salt is exposed in air
d) None of the above

Q4. Chemical used in foam fire extinguishers is:
a) Cobalt sulphate
b) Nickel sulphate
c) Copper sulphate
d) Aluminium sulphate

Q5. The most important nature of water which make it a good solvent is:
a) Purity of water
b) Polar nature of water
c) Ionizing power of water
d) Dissolving power of water

Q6. Glass used in bullet proof screens is:
a) Pyrex glass
b) Reinforced glass
c) Soda glass
d) Both (a) and (b)

Q7. Chemical reaction by which Plaster of Paris get set is:
a) Oxidation
b) Dehydration
c) Hydration
d) Combination

Q8. Generally non-metals are bad conductor of electricity. With exception, which of the following non-metal is a conductor of electricity?
a) Bromine
b) Sulphur
c) Selenium
d) Phosphorus

Q9. Bagasse, which is used in the production of paper is a by-product of:
a) Jute industry
b) Textile industry
c) Chemical industry
d) Sugar industry

Q10. Synthetic fibre popularly known as artificial silk is:
a) Rayon 
b) Nylon
c) Terylene
d) None of the above


Answer

  1. C
  2. C
  3. C
  4. D
  5. C
  6. B
  7. C
  8. C
  9. D
  10. A
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: