Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Environment, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-21/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  General Issues on Environmental Ecology

Topic:  Organisms and Ecosystems

Q1. The study of integrations and interrelationships of all organisms among themselves and with their environment is called:
a) Population ecology
b) Community ecology
c) Biome ecology
d) Ecosystem ecology

2. The different populations of the same organism present in any geographical area are called:
a) Species
b) Demes
c) Ecotype
d) Biotic community

3. With reference to daily rhythm in animals, the animals that are most active during dawn are called:
a) Diurnal
b) Auroral
c) Vesperal
d) Crepuscular

4. Halophytes are plants adapted to grow in:
a) Bright light
b) Scarcity of water and excess heat
c) Saline habitat
d) Low intensity of light

5. The establishment of plants in a new place is called:
a) Migration
b) Ecesis
c) Colonization
d) Invasion

6. With reference to ecological niche, which of the following statements is not correct?
a) A niche is a unique functional role or place of a species in an ecosystem
b) Higher the number of niche in an ecosystem, more stable is the ecosystem
c) Some species tend to have exact identical ecological niche in an ecosystem to maintain stability and continuity
d) None of the above

7. Which of the following is not an example of parasitic food chain?
a) Dead organic matter -> detritivores -> Predators
b) Trees -> Fruit eating birds -> lice and bugs -> Bacteria and Fungi
c) Zebra -> Netratods -> Filamentous -> Bacteria
d) None of the these

8. With reference to the characteristics of the food web, which of the following is not correct?
a) In a food web members of higher trophic level feed upon a single type of organisms of lower trophic level
b) Presence of food webs increases the stability of the ecosystem
c) Food webs increases the adaptability and competitiveness of the organisms
d) None of the above

9. Inverted Pyramids of Biomass happens when:
a) The smaller weight of producers support consumers of the larger weight
b) The larger net biomass of producers support a smaller weight of consumers
c) Pyramid of biomass is always inverted
d) None of the above

10. Due to biomagnification, the worst impact of the pollutants are seen in the:
a) Soil
b) Producer
c) Primary consumer
d) Top most consumer


Answer

  1. D
  2. B
  3. B
  4. C
  5. B
  6. C
  7. A
  8. A
  9. A
  10. D
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: