Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Indian and World Geography, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-20/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  Indian and World Geography

Topic:  Physical Geography

Q1. The Great Circle that makes the boundary between sunlit and shadowed halves of the earth is called:
a) Circle of illumination
b) Greenwitch Meridian
c) International Dateline
d) Orbital Plane

Q2. Which one of the following is not a result of the earth’s rotation?
a) Causation of day and night
b) A difference of one hour between meridians which are 15 degree apart
c) Deflection of ocean current
d) Differences in attitudes of the sun at noon

Q3. The North pole experiences continuous darkness at:
a) 21st March
b) 21st June
c) 23rd September
d) 22nd December

Q4. With reference to the effect of permanent tilt of the earth’s axis and the revolution of the earth in its orbit together, which of the following is not correct?
a) Differences in time between places on different meridians
b) Varying lengths of day and night at different times of the year
c) Changes in altitude of the mid-day sun at different times of the year
d) None of the above

Q5. If a traveller cross the International Dateline from east to west on Sunday, he will:
a) Gains a day
b) Losses a day
c) Neither gain nor lose due to weekend
d) Reach on Saturday

Q6. With reference to temperature of ocean water, which of the following statements is not correct?
1. The average temperature of the surface water of the ocean is about 27 degree C 
2. The rate of decrease of temperature with increasing latitude is generally 0.5 degree C per latitude
Codes:
a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

Q7. Water body with highest salinity is:
a) Lave Van 
b) Dead Sea 
c) Great Salt Lake 
d) Caspian Sea

Q8. Which one of the following is not a minor relief feature of Ocean?
a) Mid Oceanic Ridges 
b) Submarine Canyons 
c) Oceanic trenches 
d) Atoll

Q9. The horizontal distance between two successive crests is called:
a) Wave trough 
b) Wave Amplitude 
c) Wave period 
d) Wavelength

Q10. Movement of water caused by meteorological effects is called:
a) Tide 
b) Surges 
c) Waves 
d) Stream


Answer

  1. A
  2. D
  3. D
  4. A
  5. B  
  6. D
  7. B
  8. C
  9. D
  10. B
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: