Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Indian Polity, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-19/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  Indian Polity and Governance

Topic:  Indian Polity

Q1. In modern sense, a form of government which excludes a monarch is:
a) Democracy
b) Republic
c) Dictatorship
d) None of the above

Q2. Which of the following is not a merit of Parliamentary form of Government?
a) Responsible government
b) Ready alternate government
c) Based on separation of powers
d) Harmony between legislature and executive

Q3. Under which act Supreme court at Calcutta was established?
a) Regulating act 1773
b) Pitt’s India act 1784
c) Charter Act 1793
d) Government of India act 1858

Q4. Who was the first Governor General of India?
a) Lord Warren Hasings
b) Lord William Bentick
c) Lord Canning
d) Chakravarty Rajagopalachari

Q5. Bicameralism in centre was introduced by:
a) Indian Councils Act 1892
b) Indian Councils Act 1909
c) Government of India Act 1919
d) Government of India Act of 1935

Q6. Who was elected as the temporary president of the constituent assembly of India?
a) B.N. Rao
b) Dr Rajendra Prasad
c) BR Ambedkar
d) Sachidananda Sinha

Q7. Concurrent List in Indian Constitution was borrowed from the Constitution of:
a) Australia
b) Canada
c) South Africa
d) Ireland

Q8. The Calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by:
a) Vasant Krishnan Vaidya
b) Nandalal Bose
c) Prem Behari Narain
d) Beohar Rammonohar Sinha

Q9. The ideas of liberty, equality and fraternity are enshrined in the Preamble of Indian Constitution were outsourced from:
a) Russian revolution
b) French revolution
c) American revolution
d) Indian freedom struggle

Q10. The Preamble is considered to be the key of the Constitution, because:
a) It explains the structure of the Governance
b) It explains the ideals to be achieved in Independent India
c) Both (a) and (b)
d) None of the above


Answer

  1. B
  2. C
  3. A
  4. B
  5. C
  6. D
  7. A
  8. A
  9. B
  10. C
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: