Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Indian Polity, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-15/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Subject: Indian Polity and Constitution

Section:  Indian Constitution

Topic:  Fundamental Rights

Q1. Freedom of Press in India is:
a) Available to the people under the law of the Parliament
b) specifically provided in the Constitution
c) implied in the right of freedom of expression
d) available to the people of India under executive power

Q2. Which of these is not included as a Fundamental Right in the Indian Constitution?
a) Right to freedom of Speech
b) Right to equality before law
c) Right to Constitutional remedies
d) Right to equal wages for equal work

Q3. Right to property was removed from the list of Fundamental rights during the rule of:
a) Indira Gandhi Government
b) Morarji Desai Government
c) Narasimha Rao Government
d) Vajpayee Government

Q4. The writ Prohibition is issued by a superior court:
a) to prevent an inferior court or tribunal from exceeding its jurisdiction or acting contrary to the rules of the natural justice.
b) to an inferior court or body exercising judicial or quasi judicial functions to transfer the record to proceedings in a case for its review
c) where it can call upon a person to show under what authority he/she is holding the office
d) to an authority to produce an illegal detained person before the court for trial

Q5. The writ of certiorari is issued by the Supreme Court to:
a) an inferior to stop further proceedings in a particular case
b) an inferior court to transfer the record of proceedings in a case for review
c) an officer to show his/her right to hold a particular office
d) a public authority to produce a person detained by it before the court within 24 hours

Q6. The provisions relating to the Fundamental rights in the Constitution of India:
a) cannot be amended
b) can be amended by a simple majority in the Parliament
c) can be amended by a two-thirds majority in the Parliament
d) can be amended by a two-thirds majority of the members present and voting in the Parliament and ratified by a majority of the State Legislatures

Q7. The writ Habeas Corpus is available for:
A) directing any person, corporation or inferior court to do some particular thing
b) the purpose of releasing from illegal custody, persons unlawfully detained
c) direction of Supreme Court to an inferior court to send an inferior court to send the records of the pending case
d) directing the lower court to stop proceedings by a higher court

Q8. Part-III of the Constitution of India relates to:
a) Fundamental Rights
b) Directive Principles of State Policy
c) Fundamental Duties
d) Citizenship

Q9. Which one of the following is Human Right as well as a Fundamental Right under the Constitution of India?
a) Right to Information
b) Right to Education
c) Right to Work
d) Right to Housing

Q10. Which one among the following is not included in the Fundamental Rights embodied in the Constitution of India?
a) Right to Equality
b) Right to Freedom
c) Right against exploitation
d) Right to Information


Answer

  1. c
  2. d
  3. b
  4. a
  5. b
  6. b
  7. b
  8. a
  9. b
  10. d

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: