Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Indian Polity, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-12/06/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  Indian Polity and Governance

Topic:  Political System

1. The office of the Whip is based on the:
a) Constitution 
b) Rules of the House
c) Conventions 
d) All of the above

2. Motion introduced in the Parliament to draw the attention of the House to a definite matter of urgent public importance is: 
a) Privilege Motion 
b) Adjournment Motion 
c) Calling Attention Motion 
d) Both (b) and (c)

3. Which of the following is like a blank cheque given to the Executive by the Lok Sabha?
a) Excess Grant 
b) Exceptional Grant 
c) Token Grant 
d) Vote of Credit

4. Which of the following Lok Sabha, was not dissolved before the expiry of its term?
a) First 
b) Second
c) Third
d) Tenth

5. With reference to the advantages of the Anti-defection Law, which of the following is not correct?

  1. It facilitates democratic realignment of Parties 
  2. It gives for the first time a constitutional recognition to the existence of Political Parties

Codes:
a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

6. Financial Committee of Parliament exclusively reserved for Lok Sabha Members is/are:
a) Public Accounts Committee 
b) Estimate Committee 
c) Committee on Public Undertakings 
d) All of the above

7. With reference to the objectives of Parliamentary Group, which of the following is not correct?
a) To sensitise members about the key areas of concern. 
b) To promote personal contacts between members of the Parliament of India 
c) To arrange lectures on educational problems by members of Parliament 
d) To arrange visits to foreign countries

8. The Constitutional Cases are decided by a Bench of Supreme Court consisting of at least: 
a) 3 judges 
b) 5 judges 
c) 6 judges 
d) 7 judges

39. In which of the following cases, the Supreme court is bound to tender its opinion to the President?

  1. On any question of law or fact of public importance, which has arisen 
  2. On any dispute arising out of any pre-constitutional treaty 

Codes:
a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

10. Constitutional validity of an executive order can be challenged in the Supreme Court on which of the following ground? 

  1. Infringement of Fundamental rights 
  2. Outside the competence of authority 
  3. Repugnant to the Constitutional provisions

Codes:
a) 1 only
b) 1 and 2 only 
c) 3 only 
d) 1, 2 and 3


Answer

  1. C
  2. B
  3. D
  4. D
  5. D
  6. B
  7. A
  8. B
  9. B
  10. D
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: