OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-12/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section: History of India and Indian National Movement

Topic:  Indian National Movement

Q1. The Indian Muslims, in general, were not attracted to the extremist movements because of the:
a) Influence of the Sir Sayyid Ahmed Khan
b) anti-Muslim attitude of the extremist leaders
c) indifference shown to Muslim aspirations
d) extremists policy of harping on Hindu past

Q2. Royal Asiatic Society was founded by:
a) Sir William Jones
b) Sir John Marshall
c) RD Banerjee
d) Sir William Bentinck

Q3. Which one of the following submitted in 1875 a petition to the House of Commons demanding India’s direct representation in the British Parliament?
a) The Deccan Association
b) The Indian Association
c) The Madras Mahajan Sabha
d) The Poona Sarvajanik Sabha

Q4. Which one of the following statements about the moderate leaders of the Indian National Congress is not correct?
a) They criticized the British for drain of wealth from India
b) They advocated boycott of foreign goods
c) They ignored the issue of exploitation of Indian rural people by the zamindars.
d) They comprehended the vital role played by India in the imperial economy of Britain.

Q5. A Medical Mission was sent to Turkey in the wake of the war between Ottoman Empire and Italy. Who headed this mission?
a) Maulana Zafar Ali Khan
b) MA Ansari
c) Hasan Imam
d) Mazhar-Ul-Haq

Q6. Annie Beasnt formed the Home Rule League in India based on the pattern of Home Rule Movement in:
a) Ireland
b) Scottland
c) England
d) Eastern Europe

Q7. Which among the following is not true about the Swadeshi movement?
a) It had a wider popular appeal than any other political agitation that preceded it.
b) It enlisted the support of the Muslim masses
c) It had an economic character
d) The Swadeshi Movement was supported by a section of the radical press in England

Q8. Who among the following rejected the title of Knighthood and refused to accept a position in the Council of the Secretary of State for India?
a) Motilal Nehru
b) MG Ranade
c) GK Gokhle
d) BG Tilak

Q9. With reference to Indian Freedom Struggle, which one of the following statements is not correct?
a) The Rowlatt Act aroused a wave of popular indignation and led to the Jalliananwala Bagh massacre
b) Subhash Chandra Bose formed the forward Bloc.
c) Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association
d) In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi-Irwin Pact

Q10. In which one of the following sessions was the Indian National Congress split into Moderates and Extremists?
a) Nagpur
b) Allahabad
c) Surat
d) Calcutta


Answers

  1. d
  2. a
  3. d
  4. d
  5. b
  6. a
  7. d
  8. c
  9. d
  10. c

Related and Sponsored Posts