OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-11/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  General Science

Topic:  Chemistry

Q1. The pure form of carbon is:
a) diamond
b) graphite
c) Charcoal
d) none of the above

Q2. The polymeric fibres used as a substitute for wool in making synthetic blankets, sweaters, etc is:
a) Nylon
b) teflon
c) orlon
d) bakelite

Q3. The teflon plastic is prepared by the polymerisation of:
a) Ethylene
b) Acetylene
c) Benzene
d) Tetra fluoro ethylene

Q4. The qualitative diagnostic of gasoline is detected by:
a) Iodine value
b) Cetane number
c) Octane number
d) Mass density

Q5. The vaseline is extracted through the:
a) plant gum
b) coaltar
c) pern wax
d) petroleum

Q6. In heavy vehicles , diesel is used as fuel because:
a) it has more mileage and the safe for the engine
b) It is less costly and useful for the fuel savings point of view
c) It has high power and economic savings
d) it is cheaper with comparison to the petrol

Q7. The normal butane and isobutane are:
a) optional isomer
b) chain isomer
c) positional isomer
d) functional isomer

Q8. The muscle fatigue appears due to the accumulation of the:
a) Pyrubic acid
b) Lactic acid
c) Ozalo acetic acid
d) Uric acid

Q9. The offending substance in the liquor tragedies leading to blindness is:
a) ethyl alcohol
b) alcohol
c) benzyl alcohol
d) methyl alcohol

Q10. which of the following is an active component of oil of clove:
a) menthol
b) eugenol
c) menthanol
d) benzaldehyde


Answers

  1. a
  2. c
  3. d
  4. c
  5. d
  6. c
  7. b
  8. b
  9. d
  10. b

Related and Sponsored Posts