Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, History of India, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-08/06/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  History of India and Indian National Movement

Topic:  Ancient India

1. The coastal settlement of Balakot specialized Centers for making:
a) Shell-cutting 
b) Metal-working 
c) Seal Making 
d) Weight making

2. The theory, “The original home of the Aryan was Tibet”, was advocated by:
a) Bal Gangadhar Tilak 
b) Swamy Dayananda Saraswati 
c) Dr Sampurnananda 
d) Avinash Chandra Dass 

3. With reference to Rivers mentioned in the Rigveda and their modern names, which of the following is matched correctly? 
a) Chenab: Asikni 
b) Ravi: Drishadvati 
c) Beas: vitase 
d) All of the above

4. Which of the following Vedic marriage was done by purchase?
a) Paishach 
b) Rakshasa 
c) Asura 
d) Arsa

5. What is the function of Vedic Official “Palagala”?
a) Mediator of disputes 
b) Court Minstrel 
c) Accountant 
d) Messenger

6. With reference to the Vedic Gods, who was the Goddess of Vegetables?
a) Dishana 
b) Tvastri 
c) Dyaus 
d) Pushan

7. Which of the following was not a capital of Kuru Mahajanapada?
a) Isukara
b) Hastinapura
c) Ahicchatra
d) None of the above

8. Magadhan Ascendancy began with Bimbisara of the:
a) Haryanka Dynasty
b) Sisunaga Dynasty
c) Nanda Dynasty
d) Maurya Dynasty

9. According to Jaina tradition who is considered by the Jaina as last Sutra-Kavali?
a) Parshwanatha 
b) Mahavira 
c) Bhadrabahu 
d) Hemachandra

10. According to Buddhism, the ultimate goal of life is to attain Nirvana. What do you understand by the term “Nirvana”?
a) To escape from the cycle of birth and death 
b) To attain self-realization 
c) To extinguish the ego and desire 
d) All of the above


Answer

  1. A
  2. B
  3. A
  4. C
  5. D
  6. A
  7. C
  8. A
  9. C
  10. C
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: