OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-08/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  Indian and World Geography

Topic:  Human Geography

Q1. In India, the effective literacy rates are calculated from:
a) Total Population
b) Child Population
c) Adult Population
d) Population above 7 years of age

Q2. Who introduced the concept of Human Development Index?
a) Professor Amartya Sen
b) Dr Mahabub-ul-Haq
c) Elien C Semple
d) Ratzel

Q3. Who is supposed to have used the term demography for the first time?
a) Malthus
b) Notestein
c) Marx
d) Guillard

Q4. Seasonal migration of people with their animals is known as:
a) Nomadism
b) Ranching
c) Transhumance
d) Pastoralism

Q5. In which of the following type of age-sex pyramids, both birth and death rates are low and declining?
a) Progressive
b) Regressive
c) Stationary
d) Intermediate

Q6. The number of persons per unit area of cultivated land is:
a) Arithmetic density
b) Physiological density
c) Agricultural density
d) Economic Density

Q7. A person of mixed European and Indian blood in Latin America is called a:
a) Mulatto
b) Mestizo
c) Meiji
d) Mau Mau

Q8. Whose observation is ” Migration was rather distinguished for its lawlessness than for having any definite laws”?
a) Humphrey
b) Chandana
c) Lee
d) Wolpert

Q9. A narrow base and a narrow top pyramid of population indicates a:
a) Stationary Population
b) Progressive Population
c) Closed Population
d) Regressive Population

Q10. Which one of the following is not an approach in human geography?
a) Areal Differentiation
b) Quantitative Revolution
c) Spatial organization
d) Exploration and description


Answer

  1. d
  2. b
  3. d
  4. c
  5. b
  6. b
  7. b
  8. a
  9. d
  10. d

Related and Sponsored Posts