OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-06/05/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  General Science

Topic:  Biology

Q1. What is reflex action?
a) A voluntary Action
b) A habitual action
c) A natural action
d) An involuntary action caused by a stimulus to the nerves

Q2. Dysentry and Influenza are caused by:
a) Bacteria
b) Viruses
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Q3. The function of Haemoglobin in the body is:
a) Transport of oxygen
b) Destruction of Bacteria
c) Prevention of anaemia
d) Utilization of Iron

Q4. Conception generally takes place at the time of:
a) Menses
b) Before Menses
c) Immediately after menses
d) Two weeks after the menses

Q5. Anatomy is the branch of science which deals with:
a) Study of structure of animals and plants
b) Study of functioning of body organs
c) Study of animal behaviour
d) Study of cells and tissues

Q6. Colour of the skin is due to the presence, of:
a) Melanin
b) Rennin
c) Mesotosin
d) Metatorin

Q7. The chief function of a gene is to:
a) Assist in carbon assimilation
b) Determine the Character of a cell
c) Synthesize proteins
d) Regulate cellular respiration

Q8. The blood pigment in human beings is haemoglobin. which of the following pigment is present in earthworm?
a) Haemocyanin
b) Haematin
c) Haemoglobin
d) Cyanin

Q9. Identical twins are born when:
a) Two sperms fertilise one ovum
b) Two sperms fertilise two ovums simultaneously
c) One sperm fertilises the ovum and zygote divides into two separate cells developing independently
d) One sperm fertilises two ovums

Q10. Which disease is more common among agricultural workers as compared to urban population?
a) Lung’s disease
b) Cirrhosis of Liver
c) Hook worm infection
d) Cencer


Answers

  1. d
  2. c
  3. a
  4. d
  5. a
  6. a
  7. b
  8. a
  9. c
  10. c

Related and Sponsored Posts