Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, General Science, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-04/06/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  General Science

Topic:  Physics

1. If the lens is immersed in a medium having a refractive index equal to that of the lens, then:
a) The lens becomes invisible 
b) The lens behaves as a plane glass plate
c) The focal length becomes infinite
d) All of the above

2. With reference to resistivity, which of the following statements is correct?
a) Resistivity of a conductor changes with impurity
b) Resistivity of an alloy is greater than the resistivity of its constituents
c) Resistivity increases with temperature
d) All of the above

3. Substances whose individual atom/molecule/ion has a net non-zero magnetic moment on its own are called:
a) Diamagnetic
b) Paramagnetic
c) Ferromagnetic
d) None of the above

4. Instrument used measuring speeds of aeroplanes and motor boats is:
a) Tachometer
b) Speedometer
c) Odometer
d) Telemeter

5. The american scientist who discovered laser in 1960 is:
a) Theodore Maiman
b) J.F. Cantrell
c) Elisha G otis
d) Benjamin Franklin

6. Mass of a body is different from its weight because:
a) Mass is a variable quantity whereas weight is constant
b) Weight varies very little at different places whereas mass varies a lot
c) Mass is a measure of quantity of matter in a body whereas weight is the force with which the earth attracts bodies
d) All of the above

7. On a smooth glass surface, a drop of water spreads whereas a drop of mercury remains almost spherical because:
a) Mercury is more viscous than water
b) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with the glass
c) Cohesion of water is greater than its adhesion  with the glass
d) None of the above

8. The sensation of weightlessness in  a spacecraft in orbit is due to:
a) The absence of gravity
b) The spacecraft in orbit having no energy
c) The presence of gravity outside but not inside the spacecraft
d) The acceleration in orbit being equal to the acceleration of gravity outside

9. The phenomenon of polarisation demonstrates that light waves are:
a) Transverse
b) Longitudinal
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

10. The quality of a sound depends upon the:
a) Size and shape of the vibrating body
b) Material of the vibrating body
c) Overtones produced
d) All of the above


Answer

  1. D
  2. D
  3. B
  4. A
  5. A
  6. C
  7. B
  8. D
  9. A
  10. D
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: