Kriyaa Hi Vastoopahutaa Praseedati

Daily Practice Set, Environment, Questions

OAS Prelims-2020 Daily Practice Set-03/06/2020

Paper:   General Studies Paper-I

Section:  General Issues on Environmental Ecology

Topic:  organisms and habitat

1. The species which are found abundantly in ecotone boundary are known as:
a) Keystone species
b) Umbrella Species
c) Flagship species
d) Edge species

2. Plants growing oligotrophic soils form association with the fungi for absorption of minerals and water from the soil. This association between plant roots and fungi is called:
a) Mycorrhizae
b) Acclimatization
c) Homeostasis
d) Allens rule

3. The phenomenon of hibernation does not exhibited by:
a) Bats
b) Squirrels
c) Snails
d) Rodents

4. A negative association between two species in which one harms the other species without itself being adversely affected by the presence of other species is:
a) Amensalism
b) Commensalism
c) Parasitism
d) Predation

5. Which of the following is not a common example of ecotone?
a) The border between a forest and a grassland
b) The bank of a stream running through a meadow
c) Estuary lying between river and sea
d) None of the above

6. Consider the following statements and identify the forest.
1. Annual rainfall: 150-200cm
2. Drought period for 1-2 months
3. Dominant species: Sandal, teak, sal, ect.
Codes:
a) Tropical wet evergreen forest
b) Tropical moist semi-evergreen forest
c) Tropical moist Deciduous forest
d) Tropical dry deciduous forest

7. Waters contains high nutrients and support high number of Phytoplankton are:
a) Oligotrophic
b) Eutrophic
c) Mesotrophic
d) None of the above

8. The zone around the margins of the aquatic body which consists of shallow waters is known as:
a) Benthic zone
b) Profundal zone
c) Limnetic zone
d) Littoral zone

9. With reference to Tundra biome, which of the following is not correct?
a) In arctic tundra region soil formation is slow
b) A larger permafrost exists in arctic tundra biome
c) The vegetation of alpine tundra is different from the arctic tundra
d) None of the above

10. With reference to mining in taiga region, which of the following is not correctly matched?
a) Gold: Alaska
b) Iron: Labrador
c) Nickel: Siberia
d) None of the above


Answer

  1. D
  2. A
  3. C
  4. A
  5. D
  6. C
  7. B
  8. D
  9. C
  10. D
Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers like this: