OAS Prelims-2016 Solved: Indian Polity and Governance

1. The Constitutional Amendment relating to the declaration of emergency (1978) require the President of India to act in accordance with the:
a) Collective advice of the entire Council of Ministers
b) Advice of the union cabinet
c) Advice of the Attorney General of India
d) Advice of the Supreme Court
Answer: a) Collective advice of the entire Council of Ministers

2. Disqualification on grounds of defection for a member of Parliament will not apply:
a) In case of a split in the original political party to which he is elected
b) If it has voluntarily given up his membership of a political Party
c) If he abstains from voting in the House contrary to the direction of the political party
d) Is a nominated member of a House joins a political party after six months
Answer: a) In case of a split in the original political party to which he is elected

3. Which one of the following shall not be considered an adequate ground for the issue of a proclamation of national emergency?
a) War
b) External Aggression
c) Armed rebellion
d) Internal disturbance
Answer: d) Internal disturbance

4. The Supreme Court of India is different from its counterpart in the USA:
a) In its role as the guardian of the Constitution
b) In its advisory role
c) In its role as the Supreme Authority in the judicial field in the country
d) In its jurisdiction
Answer: b) In its advisory role

5. Which one of the following items comes under the Concurrent List of the Indian Constitution?
a) Inter-State rivers
b) Trade Unions
c) Citizenship
d) Local Government
Answer: b) Trade Unions

6. The Directive Principles of State policy included in the Constitution of India have been inspired by the Constitution of:
a) USA
b) Ireland
c) Canada
d) Australia
Answer: b) Ireland

7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the Lists:
List-I
(Federation)
(I) USA
(II) India
(III) Switzerland
(IV) Australia
List-II
(Amending Procedure)
(1) Amendments affecting the units require ratification by half of their existing number
(2) The federal government has no control over the Constitution of the units
(3) 50, 000 citizens can request a constitutional amendment
(4) The legislature of 2/3rd of the units can apply for amendment
(5) The units have no power to initiate constitutional amendments
Codes:

I II III IV
(A) 1 5 3 4
(B) 5 2 1 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 5 3 2

Answer: d

8. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its:
a) Advisory jurisdiction
b) Appellate jurisdiction
c) Original jurisdiction
d) Constitutional jurisdiction
Answer: c) Original jurisdiction

9. Which country’s Political Party System has been described as “Empty Bottle” by Bryce?
a) England
b) USA
c) Australia
d) Nigeria
Answer: b) USA

10. The concept of separation of powers was given by:
a) Montesquieu
b) Machiavelli
c) Edmund Burke
d) Samuel P. Huntington
Answer: a) Montesquieu

11. The unlawful detention of a person is questioned by the writ of:
a) Habeas Corpus
b) Certiorari
c) Quo warranto
d) Mandamus
Answer: a) Habeas Corpus

12. “Right ro education” has been placed in Indian Constitution under:
a) 86th Amendment Act
b) 81st Amendment Act
c) 73rd Amendment Act
d) 91st Amendment Act
Answer: a) 86th Amendment Act


Related and Sponsored Posts

Leave a Comment