OAS Prelims-2015 Solved: Indian Polity and Governance

1. Writs can be issued for the enforcement of Fundamental Rights by:
a) District Courts
b) High Courts only
c) Supreme Court only
d) Both Supreme Court as well as the High Courts
Answer: d) Both Supreme Court as well as the High Courts

2. Which one of the following was the first state to establish the institution of the Lokayukta in India?
a) Bihar
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Odisha
Answer: b) Maharashtra

3. Which one of the following was the first committee to demand constitutional recongnition for Panchayats?
a) Balwant Rai Mehta Commiittee
b) Asoka Mehta Committee
c) Santhanam Commiittee
d) G.V.K. Rao Committee
Answer: b) Asoka Mehta Committee

4. In India, “Collegium System” was first introduced in relation to:
a) Executive
b) Legislature
c) Judiciary
d) Union states relations
Answer: c) Judiciary

5. Central Vigilance Commission was set up on the recommendations of:
a) First Administrative Reforms Commission
b) Gorwala Committee Report
c) Kriplani Committee Report
d) Santhanam Committee Report
Answer: d) Santhanam Committee Report

6. Which constitutional amendment provided for the setting up of Administrative Tribunals in India?
a) 24th Amendment
b) 42nd Amendment
c) 44th amendment
d) 59th amendment
Answer: b) 42nd Amendment

7. Which of the following committee voiced concern about “Criminalization of Politics and Politicization of Criminals”?
a) Tarakunde Committee
b) Sachar Committee
c) Vohra Commttee
d) Indrajeet Gupta Committee
Answer: c) Vohra Commttee

8. The provision of providing identity cards to voters has been made in:
a) The constitution of India
b) The Representation of the People Act, 1958
c) The Election Laws (Amendment) Act. 1975
d) The Criminal and Election Laws (Amendment)Act. 1969
Answer: b) The Representation of the People Act, 1958

9. What will follow if a Money Bill is Substantially amended by the Rajya Sabha?
a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha
b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further
c) The Lok Sabha may send the Bill to Rajya Sabha for reconsideration
d) The President may call a joint sitting
Answer: a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha

10. Rajya Sabha is dissolved after every:
a) Two years
b) Six years
c) Five years
d) Is not subject to dissolution
Answer: d) Is not subject to dissolution

11. A money Bill can be introduced only in:
a) Rajya Sabha
b) Lok Sabha
c) Both Rajya Sabha and Lok Sabha
d) None of the above
Answer: b) Lok Sabha

12. Panchayati Raj is included in:
a) Union List
b) State list
c) Concurrent list
d) None of the above
Answer: b) State list

13. Who among the following has the power to issue ordinances under Article-129?
a) Chief Justice of India
b) The President of India
c) Speaker of the Lok Sabha
d) Chairman of the Rajya Sabha
Answer: b) The President of India

14. The doctrine of Basic Structure of the Indian Constitution was pronounced by the Supreme Court of India in which of the following cases?
a) Minerva Mills Ltd vs Union of India
b) Kesavananda Bharati vs state of Kerala
c) S.R. Bomoi vs Union of India
d) None of the above
Answer: b) Kesavananda Bharati vs state of Kerala


Related and Sponsored Posts

Leave a Comment