Nature and Scope of Geography

Q1. The first man to discuss about geography was:
a) Pythagoras
b) Eratosthenes
c) Arostotle
d) None of the above

Q2. Who wrote “Geographia Generalis”?
a) Ptolemy
b) Bernhardus Varenius
c) Herodotus
d) None of the above

Q3. Who is considered the founder of modern geographic study?
a) Humboldt
b) Hipparchus
c) Carl Ritter
d) None of the above

Q4. The study of earth’s structure and the rocks that make up the earth is called:
a) Geology
b) Glaciology
c) Hydrology
d) Geomorphology

Q5. The study of soil science is called:
a) Climatology
b) Geology
c) Hydrology
d) Pedology

Q6. Oceanography is the branch of:
a) Geomorphology
b) Geology
c) Hydrology
d) Pedology

Q7. Human geography is also known as:
a) Economic Geography
b) Demography
c) Urban Geography
d) Cultural Geography

Q8. The science and art of drawing maps and charts on selected scale is called:
a) Hydrology
b) Geology
c) Pedology
d) Cartography

Q9. The study of the distribution of human communities on the Earth in contence of their geographical environment is called:
a) Biogeography
b) Paleography
c) Anthropogeography
d) Climatology

Q10. The study of atmosphere that focuses on weather process and forecasting is called:
a) Biogeography
b) Glaciology
c) Meteorology
d) hydrology


Answers:
1. B
2. B
3. C
4. D
5. C
6. C
7. D
8. D
9. C
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment